Pilorostenoze zīdaiņiem - Savinkova, Anna (Latvijas Universitāte, 2010)
Ievads: Hipertrofiskā pilorostenoze ir visbiežākā slimība, kas prasa ķirurģisku iejaukšanos zīdaiņu vecumā. Tā ir plaši izplatīta visā pasaulē un ir pazīstama gandrīz jebkuram praktizējošam pediatram. Savlaicīgā diagnostika un efektīvā ārstēšana nodrošina zemu mortalitāti. Mērķi un materiāli: Salīdzināt pilorostenozes saslimstību Latvijā ar vidējo Eiropā, noskaidrot anamnēzes īpatnības un iespējamos riska faktorus, aprakstīt klīnisko ainu, ka arī ārstēšanas rezultātus un salīdzināt tos ar literatūrā pieejamo. Pētījumā tika iekļauti visi BKUS ārstētie pacienti ar diagnozi pilorostenoze laika posmā no 2004.gada 1. janvāra līdz 2008. gada 31.decembrim. Informācija tika savākta no pacientu slimību vēsturēm, ka arī speciāli izstrādātām anketām. Rezultāti: Saslimstība ar pilorostenozi Latvijā ir nedaudz zemāka, ka vidējā Eiropā, bet tā iekļaujas kopējā Eiropas tendencē. No pētījumā iekļautajiem 86 respondentiem- 76 (88,4%) bija zēni, vidējais bērnu vecums bija 37,5 dienas (SD-16,5). Zēnu un meiteņu attiecība ir 7,6:1. Slimības klīniskā aina līdzinās visbiežāk literatūrā aprakstītai. Visi respondenti vecāki bija apmierināti ar operācijas iznākumu un tikai divi neapmierināti ar kosmētisko efektu. Slimības vēsturu dati liecina par to, ka agrīnie operācijas rezultāti ir veiksmīgi. Lai varētu spriest par ārstēšanas attāliem rezultātiem un apsvērt citas operācijas pieejas ir nepieciešami tālāki pētījumu, vislabāk prospektīvi. Atslēgas vārdi: hipertrofiskā pilorostenoze (HPS), zīdaiņu pilorostenoze, HPS epidemioloģija, HPS klīniskā aina, HPS ārstēšana, piloromiotomija.

Introduction: Hypertrophic pyloric stenosis (HPS) is the most frequent cause of surgical intervention in the infant. It is widely spread all over the world and is known to almost every paediatrician. Early diagnostics and efficient therapy ensure low mortality rates.Purposes and methods: The aim was to compare the incidence of HPS in Latvia to the average in Europe, as well as to describe the clinical appearance, possible risk factors and therapy results and to compare these with in literature presented information. Included were all cases of HPS treated in the Children’s Clinical University Hospital in the period from 01.01.2004 till 31.12.2008. All necessary information was gained from the patient’s records, as well as specially designed questionnaires.Results: The incidence of HPS in Latvia is slightly lower than the average Europe, but it incorporates with the overall European tendency. From all 86 respondents-76 (88, 4%) were boys with mean age 37, 5 days (SD-16, 5). Male to female ratio was 7, 6:1. Clinical appearance is similar to the known before. All respondent’s parents were satisfied with the operation results and only two- not satisfied with the cosmetic appearance. Information from patient’s records shows the early results are good. To tell about any later results more studies are necessary. Keywords: hypertrophic pyloric stenosis (HPS), infantile pyloric stenosis, HPS epidemiology, HPS clinical appearance, HPS management, pyloromiotomy.
Infantil Pyloric Stenosis
Keywords: Medicīna