Ilgtspējīgas kopienas attīstība: videi draudzīga mājsaimniecība - Krišlauka, Margarita (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba tēma ir „Ilgtspējīgas kopienas attīstība: videi draudzīga mājsaimniecība”. Mājsaimniecība Latvijā vēl joprojām ir nepietiekoši pētīta un novērtēta. Saistītās problēmjomas ir pašvaldības minimālo pienākumu izpildīšana attiecībā uz iedzīvotājiem, klimata pārmaiņas kā vadošā ietekmes uz vidi mērīšanas pieeja, pieaugošās ietekmes uz vidi, vāja videi draudzīga uzvedība un kopienu veidošanās. Darbā tiek skatīti savstarpējā mijiedarbībā esoši trīs līmeņi: mājsaimniecību līmenis, kurā notiek videi draudzīga rīcība, dažādu kopienu struktūru līmenis, kas apvieno mājsaimniecības kopējā pieejā, un pašvaldības līmenis, kurā tiek nodrošināti priekšnosacījumi videi draudzīgai rīcībai. Pamatojoties uz pētījumu rezultātiem darbā ir izstrādātas vadlīnijas videi draudzīgai rīcībai mājsaimniecībām kopienā. Atslēgas vārdi: mājsaimniecība, vides apziņa, videi draudzīga rīcība, kopiena, videi draudzīgas sadarbības tīkls, elastīga (resilient) kopiena, pašvaldība.

Master thesis: "Sustainable Community Development: Environmental Friendly Household". The household hasn’t been researched and appreciate enough in Latvia. Related problem areas are the minimum obligation provided by municipalities to its residents, climate change as a leading environmental impact measurement approach, increasing impact to the environment, weak environmental friendly behavior and community development. Thesis are designed as correlation of three levels: household level, in which environmental friendly behavior is performed, community level consisted of households in frame of common approach and municipality level that provides the conditions for environmental friendly behavior. The outcome based on the results of the research are guidelines for environmental friendly household in frame of the community. Keywords: household, environmental awareness, environmental friendly behavior, community, environment friendly network, resilient community, municipality.
Sustainable Community Development: Environmental Friendly Household
Keywords: Vides pārvaldība