Personvārdu literārā tulkojuma īpatnības (par piemēru ņemot, Māras Cielēnas bērnu pasaku tulkojumus krievu valodā). - Šanceva, Irina (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs ir veltīts personvārdu literārā tulkojuma īpatnībām. Autors veic bērnu pasaku varoņu personvārdu tulkojumu analīzi krievu valodā Māras Cielēnas pasaku grāmatā „Pasakas par diviem”, ievērojot literārā teksta tulkojuma specifiku. Tā mērķis – noskaidrot un raksturot personvārdu tulkojuma īpatnības. Īpaša uzmanība tiek pievērsta tiem personvārdiem, kuru tulkojums nesakrīt ar oriģinālu – ja vārds ir mainīts vai pieskaņots krievu valodai. Darbs sastāv no divām daļām. Pirmajā – atspoguļoti būtiskākie tulkojuma teorijas jautājumi, kas nepieciešami pētījumam, savukārt otrajā – tiek analizēti personvārdu tulkojumi, to īpatnības, savdabība un atšķirtība no oriģināla. Pētījums var ieinteresēt filologus, kuri nodarbojas ar līdzīgu problemātiku, kā arī visus lasītājus, kas interesējas par doto jautājumu.

The bachelor's thesis is about the literal translation peculiarities of personal names. Author analyses the Russian translation of the personal names of the heroes in Māra Cielēna's children fairy tale ''Pasakas par diviem'' ("Tales of two"), considering the specifics of literary text translation. Its goal – to find out and describe the peculiarities of the translation of personal names. Special attention is paid to those personal names that do not match the original – if the name is changed or adapted to the Russian language. The work consists of two parts. In the first part the most important issues for the study of translation theory are reflected, while in the second part the translation of the personal names is analysed, the characteristics of the translations, the specificity and difference from the original. The study may appear interesting to the philologists who deal with similar challenges, as well as all the readers who are interested in this issue.
The Peculiarities of Literary Translation of Personal Names: Translations of Children Fairy-Tales into Russian by Māra Cielēna.
Keywords: Valodniecība; Художественный перевод; перевод сказок; перевод личных имен; перевод «говорящих имен»