Vibroakustiskie un ergonomiskie riski strādājošajiem polimēru pārstrādes rūpniecībā - Liepiņa, Inga (Latvijas Universitāte, 2019)
„Vibroakustiskie un ergonomiskie riski strādājošajiem polimēru pārstrādes rūpniecībā”. Darba autore: Inga Liepiņa, darba vadītāja: Asoc. profesore, Dr.med. Ž.Roja. Darbs izklāstīts uz 96 lpp., ietver 43 attēlus, 19 tabulas, 33 literatūras avotus, 11 pielikumus. Maģistra darbs sastāv no četrām daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par galvenajiem darba vides riska faktoriem polimēru pārstrādes nozarē un to ietekmi uz polimēru pārstrādes rūpniecībā nodarbinātajiem. Otrajā daļā ir aprakstītas izmantotās pētījuma metodes. Trešajā daļā tika veikti objektīvie mērījumi - assinspiedienam, pulsam un vienas maiņas laikā noietam soļu daudzumam. Kā arī veikta polimēru pārstrādes uzņēmumā nodarbināto aptaujas rezultātu analīze par vibroakustisko un ergonomisko risku mijiedarbību uz uzņēmuma ražošanas cehā nodarbināto veselību, izmantoti laboratoriskie mērījumu rezultāti, analizēti iegūto datu apkopošanas rezultāti, veikta rezultātu analīze un diskusija. Ceturtajā daļā izstrādāti preventīvie darba aizsardzības pasākumi. Maģistra darbā autore ir izstrādājusi praktiskās rekomendācijas darba devējam un darbiniekiem. Secināts, ka vibroakustiskie un ergonomiskie darba vides riski būtiski ietekmē polimēru pārstrādes rūpniecībā nodarbinātos, kā rezultātā iespējamas arodslimības. Atslēgas vārdi: polimēru pārstrāde, vibroakustiskie riskie, ergonomiskie riski, preventīvie pasākumi.

„Vibroacoustic and ergonomic risks for workers in the polymer processing industry”. Author: Inga Liepina, Supervisor: associate profesor, Dr.Med Ženija Roja. There are 96 pages in the master thesis, including 43 pictures, 19 tables, 11 annexes and 33 literature references. The Master's consists of four parts. The first part summarises and analyses the literature on the main risk factors for the working environment in the polymer recycling industry and their impact on those employed in the polymer recycling industry. The second part describes the research methods used. In the third part, objective measurements were performed - blood presure, pulse, and the number of steps walked during one shift. Also in this part author analysed the results of the survey of the interaction of vibroacoustic and ergonomic risks to the health of the company's employees in manufacturing. As well as author used laboratory measurement results, carried out discussion and made analysis and conclusions of obtained data. In the fourth part were developed preventive labor protection measures. In the Master's Thesis, the author has developed practical recommendations for the employer and employees. It has been concluded that vibroacoustic and ergonomic work environment risks have a significant impact on employees in the polymer processing industry, which can lead to occupational diseases. Keywords: polymer recycling, vibroacoustic risks, ergonomic risks, preventive measures.
Vibroacoustic and ergonomic risks for workers in the polymer processing industry
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; polimēru pārstrāde; vibroakustiskie riskie; ergonomiskie riski; preventīvie pasākumi