Vācbaltiešu ikdienas dzīves pašatspoguļojums periodikā no 19. gadsimta beigām līdz 1905. gadam - Zvaigzne, Elīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs veltīts vācbaltiešu sabiedrības un kultūras izpētei Latvijas un Igaunijas teritorijās, laika posmā no 19. gadsimta beigām līdz 1905. gada revolūcijai, kas raksturojams kā pārmaiņu posms gan Baltijas vāciešu, gan visas Krievijas impērijas iedzīvotāju dzīvēs. Bakalaura darba mērķis ir raksturot vācbaltiešu ikdienas dzīves pašatspoguļojumu un tā veidojošos aspektus presē 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā. Jau kopš 18. gadsimta pirmās puses Latvijas un Igaunijas teritorijas atradās Krievijas Impērijas sastāvā, taču šeit politisko un kultūras dzīvi galvenokārt ietekmēja vācabltieši, kas bija saglabājuši savu autonomiju arī pēc pievienošanās Krievijas Impērijai. Šādā veidā, tā sauktajās Baltijas provincēs, sabiedrība un ikdiena veidojās atšķirīgāk nekā citās impērijas teritorijās. Vācbaltiešu kultūra un viņu ikdienu veidojošie faktori ļauj aplūkot galvenās atšķirības starp Baltijas provincēm un pārējo Krievijas impēriju, kā arī izprast 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma iedzīvotāju uzskatus un vērtības.

The bachelor thesis is devoted to the study of the German-Baltic society and culture in the territories of Latvia and Estonia in the period from the end of the 19th century until the 1905 Revolution, which is characterised as a period of change in the lives of both Baltic Germans and the entire population of the Russian Empire. The aim of the bachelor thesis is to describe the self-representation of everyday life of the Baltic Germans and its formative aspects in the press in the late 19th and early 20th centuries. Since the first half of the 18th century, Latvia and Estonia were part of the Russian Empire, but the political and cultural life here was mainly influenced by the German-Balts, who retained their autonomy even after their annexation to the Russian Empire. In this way, society and its activities were shaped differently in the so-called Baltic provinces than in other parts of the empire. The culture of the Baltic Baltic Germans and the factors that shaped their daily lives provide an insight into the main differences between the Baltic provinces and the rest of the Russian Empire, as well as an understanding of the beliefs and values of the people in the late 19th and early 20th centuries
Baltic German self reflection of everyday life in periodical materials from late 19. century till 1905
Keywords: Vēsture; Vācbaltieši; Krievijas impērija; Baltija; Ikdiena; Periodika