Jauna perioperatīva anestēzijas un rehabilitācijas režīma ietekme uz pēcoperācijas sāpēm, blaknēm, komplikācijām, funkcionālo rehabilitāciju un uzturēšanās ilgumu slimnīcā pēc primāras gūžas locītavas endoprotezēšanas - Birznieks, Miķelis (Latvijas Universitāte, 2018)
Populācijas novecošanās dēļ gūžas endoprotezēšanas kļūst arvien biežākas, tādēļ tiek meklēti jauni varianti kā “Fast-track” princips, lai uzlabotu pacientu stāvokli un samazinātu nepieciešamo uzturēšanās laiku slimnīcā. Pētījuma mērķis ir pētīt agrīnas pacientu mobilizācijas ietekmi uz sāpēm, blaknēm, komplikācijām, funkcionālo rehabilitāciju un uzturēšanās ilgumu slimnīcā pēc primāras gūžas locītavas endoprotezēšanas, lietojot īsas darbības spinālo anestēziju. Pirmajā pēcoperācijas dienā pētījuma grupā sāpes kustību laikā ir 2,00 ± 1,72 NRS skalā, bet kontroles grupā – 3,33 ± 2,08 , uzturēšanās ilgums pētījuma grupā bija par ~ 1 dienu īsāks , kā arī pacientu pašaprūpes spējas bija labākas. “Fast-track” princips ar īsas darbības spinālo anestēziju un agrīnu rehabilitāciju samazina pēcoperācijas sāpes pie kustībām, samazina uzturēšanās laiku slimnīcā un uzlabo pašaprūpes spējas.

Due to aging population, hip replacement becomes more frequent, so new options are being sought, such as the "Fast-track" principle to improve patient condition and reduce hospital stay. The aim of this study is to investigate the effects of early patient mobilization on pain, side effects, complications, functional rehabilitation and duration of hospital stay after primary hip replacement, using short-acting spinal anaesthesia. On the first postoperative day the pain during movement in the study group was 2.00 ± 1.72 on the NRS scale, while in the control group it was 3.33 ± 2.08, the duration of stay in the study group was shorter by ~1 day, and the patient self-care abilities were better. The "fast-track" principle, with short-acting spinal anaesthesia and early rehabilitation, reduces post-operative pain during movement, reduces hospital stay and improves self-care abilities.
The effect of a new perioperative anaesthetic and rehabilitation regimen on the postoperative pain, side effects, complications, functional rehabilitation and hospital length of stay after primary total hip replacement
Keywords: Medicīna; Totāla gūžas endoprotezēšana; Prilokaīns; “Fast-track”; Agrīna rehabilitācija; Pēcoperācijas sāpes