Ārpustiesas parāda piedziņas procedūras īpatnības - Riekstiņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs ir izstrādāts par ārpustiesas parāda piedziņas procesu, kas ir nepieciešams privāttiesību sfērā, bet saistīts ar daudzām problēmām. Piedāvāto pakalpojumu klāsts patērētājiem ir strauji attīstījies, līdz ar to attīstījušās arī problēmas, kas saistītas ar parādu atgūšanu. Latvijā vairāku gadu laikā ir attīstījies ārpustiesas parādu piedziņas process, kas ir plaši pielietots praksē, bet pilnībā nav regulēts normatīvā līmenī. Pētījumā autore noskaidroja kādas ir civilprocesa likumā paredzētās iespējas piedzīt parādus, un to problēmas. Tāpat arī tika aplūkota citu valstu situācija ārpustiesas parādu piedziņas jomā, kas tika salīdzināta ar Latvijas situāciju. Darbā autore atklāja procesa lietderīgumu gan no kreditoru, gan debitoru redzespunkta. Tika izvērtēts kādam būtu jābūt normatīvajam regulējumam, lai ārpustiesas parādu piedziņas process būtu efektīvs un tiesību neaizskarošs. Darba izstrādes procesā autore secina, ka, ja tiktu izstrādāts normatīvais regulējums, ārpustiesas parādu piedziņas veicinātu efektīvāku parādu piedziņu, un ieviestu skaidrību patērētājiem par viņu tiesībām šajā jomā.

The paper is about an out of court debt colection process that belongs the field of private law. From today’s perspective out of court debt collection creates several legal problems. Variety of services offered to customers has been developed very fast within previous decades, it consequently are causes the problems that are connected to the debt collection. Within the last decade in Latvia has been developed an out of court debt collection processes that are used in practice, but not fully regulated by normative regulation. Within the research, the author discovered what kind of debt collection possibility provides Law of Civil Procedure. The author has examined the experience of other countries in comparative aspect with Latvia. In bachelors’ paper author shows the usefulness from creditors and debtors point of view. The author proposes several changes within normative regulation to legalise out of court dept collection process and proposes to adopt a special Law on out of court debt collection. In papers development process the author comes to conclusion that out of court debt collection would be possible if appropriate changes in the laws will be made.
Particularities of the out of court debt collection procedure
Keywords: Juridiskā zinātne