Sodu likuma izstrādāšana Latvijā - Nikels, Edgars (Latvijas Universitāte, 2006)
Diplomdarbs ir par Sodu likuma izstrādāšanu Latvijā. Autors ir apskatījis tā izstrādāšanas gaitu, Krievijas krimināltiesības, jo Latvijas Sodu likums balstījās uz Krievijas 1903.gada Sodu likumu krājuma. Darbā ir Francijas un Vācijas krimināltiesību attīstība, lai novērtētu Sodu likumu Rietumeiropas kriminālkodeksu kontekstā. Tiek apskatīts soda mērķis vai tas atbilst Sodu likumā tā laika izpratnei par soda jēgu un nozīmi. Dota Sodu likuma aktualitāte mūsdienās. Secinājumi- Sodu likums tika izstrādāts pārkāpjot Satversmi. Izstrādājot likumu bija nepieciešams sekot Eiropas paraugiem, sodu institūti daļēji atbilda laika izvirzītajām prasībām. Mūsdienās nav nepieciešams vienots likums, kas aptver kriminālatbildību un atbildību par administratīvajiem pārkāpumiem. Krievija nebija labākais paraugs, jo 1903.gada Sodu likums Krievija nekad pilnībā nestājās spēkā.

Produced diploma work is about elaboration of The Penal Code of the Republic of Latvia. In this diploma work author talk about elaborating, adopting of The Penal Code and show discussion what followed elaboration. Author talk about criminal rights of the Russia, because The Penal Code of Russia was in the base of the Penal Code of the Latvia. In addition author talk about German and France Penal Codes, because they have long history and show the evolution of the criminal rights in Europe. Author analysing the target of the penalty, evolution of penalty and try to give answer if the target of Latvian Penal Code was conformable to that time. In the last section of diploma work author gives a view in discussion of meaning of 1933. Penal Code of the Republic of Latvia in these times. In the summary author deduce, that the Penal Code of the Republic of Latvia was adopting a breaking the Constitution of the Republic of the Latvia, but that was the only way to get Penal Code of The Republic Latvia.
Elaboration of Penal Law in Republic of Latvia
Keywords: Tiesības