Aizkraukles purva sociālā un ekonomiskā nozīme - Haskieviča, Arta Evelīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā ‘‘Aizkraukles purva sociālā un ekonomiskā nozīme‘‘analizēta Aizkraukles purva ekonomiskā un sociālā nozīme gan apkārtējo novadu ekonomikā gan purva tuvumā dzīvojošo iedzīvotāju un purva izmantotāju ikdienas dzīvē. Šo procesu izpratne ir ļoti nozīmīga purva ilgtspējīgu aizsardzības un saglabāšanas, kā arī piemērotas turpmākas apsaimniekošanas nodrošināšanā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Aizkraukles purva ekonomisko un sociālo nozīmi. Lai sasniegtu mērķi, bakalaura darbā autore analizējusi purva izstrādes ekonomiskos rādītājus, kā arī informāciju, ko ieguvusi veicot daļēji strukturētās intervijas ar vietējiem iedzīvotājiem, mednieku klubiem un ekspertiem. Pētījuma teritorija ir Aizkraukles purvs, kur viena otrai atrodas blakus divas dažādas daļas – dabiska, kur ir dabas liegums ar īpaši aizsargājamām augu un dzīvnieku sugām un ietekmēta, kur notiek kūdras ieguve. Apkopotie rezultāti parāda, ka iedzīvotāji purva dabas vērtības uztver ļoti racionāli, aizmirstot par purva īpaši aizsargājamās teritorijas statusu. Darbs sastāv no literatūras apskata par purviem, to tipiem, izplatību, par to ekonomiskajām un dabas vērtībām, par ekosistēmu pakalpojumiem, pētījuma materiālu un metožu apraksta, rezultātu apkopojuma un pielikumiem. Atslēgas vārdi: Aizkraukles purvs, ekosistēmu pakalpojumi, ekonomiskā vērtība, kūdras ieguve, daļēji strukturētas intervijas

Bachelor's work ''The social and economic value of Aizkraukle bog'' looks at different positions of the parties on the value Aizkraukle bog, it helps to clarify the diverse functions that are essential to the sustainable development of bog, in the development of bog and conservation require an understanding of the processes there. The aim of Bachelor paper is to explore the social and economic value of Aizkraukle bog. To achieve the aim, the author analyzed the bog extraction economic indicators as well as the information obtained through semi-structured interviews with local residents, hunters clubs and experts. The study area is Aizkraukle bog where the other one is located next to two different parts - a natural, which is a nature reserve with a specially protected plant and animal species and the impact on the place of peat extraction. Pooled results show that people perceive the value of the natural bog very rational, forgetting about the bog special areas of conservation status. The work consists of the literature review of the bogs, their types, the prevalence, about the natural and economic values, ecosystem services, the study of materials and description of the methods, the summary of results and appendix. Keywords: Aizkraukle bog, ecosystem services, the economic value, peat extraction, semi-structured interviews
The social and economic value of Aizkraukle bog
Keywords: Ģeogrāfija