Testamenta forma - Riņķis, Edgars (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbā aplūkotas vairākas problēmas, kas izriet no testamentu formas regulējuma Civillikumā, Notariāta likumā, Bāriņtiesu likumā un citu valstu likumos. Privāto testamentu regulējums tiek izmantots, lai izkrāptu mantu, savukārt alternatīva - publiskie testamenti - ir pakļauti papildus likuma prasībām, līdz ar to nav tik pieejami kā privātie testamenti. Darba mērķis ir rast ierosinājumus izmaiņām likumos, kas reglamentē testamentu sastādīšanu, paredzot pašreizējo normu uzlabošanu. Vēl viens mērķis ir izstrādāt jaunas normas, kurās iekļauti priekšlikumi testamentu sastādīšanas uzlabošanai nākotnē. Rezultātā autors ierosina divas jaunas Civillikuma redakcijas, e-paraksta ieviešanas aktualizēšanu, kā arī uzsver notāru lomu krāpšanas gadījumu izskaušanā. Tāpat tiek paredzēta uzlabojumi publisko testamentu sastādīšanai, lai sekmētu to sastādīšanas gadījumu skaitu.

Bachelor thesis discusses multiple problems conserning forms of wills, by analising Latvian Civil law as well as Notary law and Orphans court law. The most acute problem is that private wills are used as a way to defraud people of their property and the alternate option – public wills – are influenced by other laws making them inaccessible. The objective of this thesis is to find new law propositions that better regulate the testamentary process. Also new propositions on improving will creation in future are suggested. The result author provides, is creating two new propositions made in latvian Civil law, considering private wills, also the use of e-signature and the role of notaries in controling private wills is considered. New idejas regarding the accesibility to making a public will are also proposed.
Will forms
Keywords: Juridiskā zinātne; mantojuma tiesības; testamenta formas; publiski testamenti; privāti testamenti; krāpšana