Māsas un pacienta kvalitatīvas saskarsmes nozīme aprūpē. - Korsaka, Daila (Latvijas Universitāte, 2007)
Saskarsme ir efektīvas profesionālās aprūpes pamats, tāpēc ir nepieciešams, lai māsas novērtētu savas saskarsmes prasmes un pielietotu tās aprūpē ar pacientu. Medicīnas māsas un pacienta savstarpējās mijiedarbības vērtība tiek pētīta, lai veidotu kvalitatīvu saskarsmi. Šī maģistra darba mērķis bija parādīt, ka kvalitatīva saskarsme starp māsu un pacientu sekmē pozitīvu attiecību veidošanos aprūpē. Pētniecības darbā pielietota Mairas Levinas teorija par enerģijas saglabāšanu pacientiem. Tā saistīta ar jēdzienu adaptācija un tuvāk paskaidro māsas un pacienta mijiedarbību. Veikts kvalitatīvs pētījums vienā no Rīgas slimnīcām. Pētījuma laikā ir pielietota strukturēta intervija divpadsmit praktizējošām māsām, kuras veic pacienta aprūpi stacionārā. Atbildot uz intervijas jautājumiem māsas veica pašanalīzi par savu sniegto aprūpes kvalitāti pacientiem. Izdarīti septiņi secinājumi, lai raksturotu māsas un pacienta savstarpējās mijiedarbības nozīmi aprūpē.

The relationship between nurse and patient is foundamental to effective professional care. Therefore it is essential for nurses to evaluate their relationship skills and to use them in caring for their patients. The objective of this work was to study this interrelationship and to develop contact quality. It also has demonstrated that it is essential to build positive relationships in patient care. This study has incorporated the theory of energy conservation in patients by Maira Levina which is in accordance with the concept of adaptation. This expands the nurse - patient interrelationship by improving its quality. This study has been conducted at one of Riga hospitals. The research has utilized structured interviews with twelve practising nurses, which care for patients in a stationary hospital environment. By answering the questionares these nurses have analysed the quality of their work. Seven conclusions have been determand which charactarise the significance of nurse patient relationships in patient care.
The significanse of nurse-pacient relationship quality.
Keywords: Medicīna