Krimināllikuma 174. pants. Cietsirdība un vardarbība pret nepilngadīgo - Nececka-Kuka, Krista Hēra (Latvijas Universitāte, 2022)
Vardarbība un cietsirdība pret nepilngadīgo ir bijusi un ir aktuāla problēma visā pasaulē gan vēsturiski, gan mūsdienās. Nepilngadīgie ir vieni no sabiedrības vismazāk aizsargātajiem dalībniekiem, tādēļ pienākumu valstij īpaši gādāt par nepilngadīgajiem uzliek gan starptautiskie tiesību akti, gan pašu valstu tiesību akti. Latvija nav izņēmums un arī tajā nepilngadīgo tiesību aizsardzība tiek regulēta. Krimināllikuma 174.pantā paredzēta kriminālatbildība par cietsirdību un vardarbību pret nepilngadīgo. Krimināllikuma 174.pantā paredzētais noziedzīgā nodarījuma saturs, sastāvs un praktiskā piemērošana, kā arī cietsirdības un vardarbības pret nepilngadīgo izpratne tiek noskaidrota analizējot zinātnisko literatūru un tiesu praksi. Analizēts cietsirdības un vardarbības pret nepilngadīgo krimināltiesiskais regulējums Kanādā un Austrijā.

Violence and cruelty to minors both historically and today has been up to date problem around the world. Minors are one of the most vulnerable members of society and are given special obligations to the state to provide minors with international law and national law. Latvia is no exception and the protection of minor rights are also regulated. Section 174 of the Criminal Law targets criminal liability for cruelty and violence against a minor. For the purposes of Article 174 of the Criminal Law, the content, composition and practical application of a criminal offense, as well as cruelty and violence against minor, is analyzed in the scientific literature and court practice. Analyzing also the cruelty and violence against minor criminal law in Canada and Austria.
Article 174 of the Criminal Law. Cruelty and violence against minors
Keywords: Juridiskā zinātne; nepilngadīgais; cietsirdība; vardarbība; Minor; cruelty