Darbaspēka nodokļu salīdzinājums un analīze Baltijas valstīs - Bermane, Laila (Latvijas Universitāte, 2024)
Sākot ar 2024. gada 1.janvāri minimālā alga Latvijā tika paaugstināta līdz 700 eiro. Šīs pārmaiņas ir kārtējās, bet aktuāls ir jautājums, vai ar to ir pietiekami, lai piesaistītu kvalificētus darbiniekus, ņemot vērā, ka darbaspēka trūkums ir problēma vairākās nozarēs. Maģistra darba mērķis - pamatojoties uz darbaspēka nodokļu analīzi Baltijas valstīs, novērtēt darbaspēka nodokļu sistēmu Latvijā un izstrādāt priekšlikumus tās pilnveidei. Darba rezultātā secināts, ka Latvijas darbaspēka nodokļu sistēma piedāvā vienkāršu nodokļu apmaksas veidu, ērtu elektroniskās deklarēšanas sistēmu, bet nodokļu sistēmas izstrādātais veids algu aprēķiniem ir komplicēts, un Latvijas darbaspēka nodokļu sistēma nav konkurētspējīga no nodokļu likmju, nodokļu maksājumu apmēra un apgādājamo pabalsta apmēra viedokļiem Baltijas tirgū 2024. gadā.

On January 1, 2024 the minimum wage in Latvia was raised to 700 euros. These changes are routine, look favourable from the prospective of minimal wage worker, but is it enough to attract skilled workers, given that labour shortages are a problem in several industries? The purpose of this work is to evaluate the labour tax system in Latvia and develop proposals for its improvement. The results of the work conclude that the Latvian labour tax system offers a simple way of paying taxes, a convenient electronic declaration system, but salary calculation system is complicated, and the Latvian labour tax system is not competitive from the point of view of tax rates, the amount of tax payments and the amount of benefits for dependents in the Baltics in 2024.
Employee Tax Comparison and Analysis in the Baltics
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; darba tirgus; darbaspēka nodokļi; Baltijas valstis; darbaspēka nodokļu sistēma; konkurētspēja