Developing a Holistic Model for Competitive Strategic Management - Kamran, Qeis (Latvijas Universitāte, 2019)
Šajā disertācijā Qeis Kamran ir izmantojis stratēģijas modeļus, jo konkurētspējīgas stratēģijas pasaule ir sarežģīta. To modeļu ierobežojumi, pamatojoties uz kuriem veidotas organizāciju stratēģijas, ir iemesls kompāniju neveiksmēm - Long-Term Capital Management, Lehmann’s Brothers, Nokia, Motorola, Volkswagen tiesas prāva ASV, Toshiba Corporations,Samsung. Krīzes ir iznīcinājušas uzņēmumus un nozares un Maikla Portera The Monitor Group pieteikt bankrota procedūrai Konkurences stratēģijas jomā, ko izstrādājis Porters, promocijas darbā ir Piecu spēku modeļa analīze. Pamatojoties uz Sešu spēku modeli ar lielu empīrisko izlasi ieteikts modelis, kas atbilst mūsdienu vajadzībām. Ir nepieciešams pārliecināties, vai Čandlera tēze Struktūra ir atkarīga no stratēģijas, atbilst precīzam pasaules skatījumam. Lai izveidotu vispārējus jomas modeļus, ir jāpārbauda Čandlera atbilstošā stratēģiskās domas dimensija – autors ir izstrādājis atbilstošāku sešu spēku modeli. Atslēgvārdi: stratēģija, konkurence, dzīvotspēja, piecu spēku modelis, struktūra, kibernētika, holisms un sarežģītība

The dissertation by Qeis Kamran has unified strategy models as the world of management has become too complex to be dealt with by the application of contemporary models and current scientific worldviews. Thus, this is illustrated by the cases of Long-Term Capital Management, Lehmann Brothers, Nokia, Motorola, the Volkswagen Case in US, Toshiba, Samsung and even Michael Porter’s as the doyen of strategy’s co-founded consultancy firm The Monitor Group to apply for bankruptcy. The dissertation analysis the Five Forces Model as one of the major contributions to Competitive Strategy by Porter. Based on the development of the Sixth Force Model and validation by empirical studies, it is also examined, if Chandler’s thesis Structure follows strategy is still valid. A new model of competitive strategy has been developed to cope with the challenges that today’s turbulence and complexity requires - Six Forces Model. Keywords: Strategy, Five Forces Model, Structure, Holism, and Complexity
Holistiska konkurentspējīgas stratēģiskās vadības modeļa izveidošana
Keywords: Vadībzinātne; Biznesa vadība; Business Management