Baltijas plakangliemenes Macoma balthica (L) (Tellinidae) morfometrijas kopsakarības Rīgas jūras līcī un to ietekmējošie faktori - Romanoviča, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2014)
Šī pētījuma mērķis bija noteikt Baltijas plakangliemenes Macoma balthica morfometrisko parametru sakarību Rīgas jūras līcī atkarībā no vides faktoriem. Darba pamatā bija 46 kvantitatīvi makrozoobentosa paraugi un morfometriskie dati (izmēri un svars) par 1244 gliemenēm. Dziļums būtiski ietekmēja gliemeņu čaulas garumu. Plakangliemeņu (čaulas garums>10mm) garumu būtiski ietekmēja Baltijas jūras ietekmes indekss (BSII) un izvietojums līča akvatorijā. M.balthica īpatņu (garums>15mm) sauso svaru bez čaulas būtiski ietekmēja dziļums un apdzīvotais līča rajons. Rīgas jūras līča austrumdaļas M.balthica populācijas gliemenēm attiecīgā vecumā vidējais čaulas garums bija īsāks par 12% nekā līča rietumdaļas populāciju gliemeņu vidējais čaulas garums. M. balthica čaulas vidējais (median) garums var kalpot par labu indikatoru vides stāvokļa izmaiņām.

The aim of the work was to determine environmental factors controlling morphometric parameters of Macoma balthica in the Gulf of Riga. 46 quantitative samples of macrozoobenthos were collected with standard method and 1244 molluscs were measured (size and wet/dry weight detection). Depth was a significant impact factor controlling M. balthica shell length. Depth, Baltic Sea Impact Index and molluscs distination in the Gulf of Riga were significant impact factor controlling M. balthica (shell length > 10mm) shell length. Depth and molluscs location in the Gulf of Riga were significant impact factor controlling M. balthica (shell length > 15mm) shell free dry weight. Molluscs from the eastern part of the Gulf of Riga M. balthica population were significantly smaller than molluscs from the west part population of the same age. Median length of Macoma balthica could be suitable as indicator of the environment changes.
Factors influencing Baltic clam Macoma balthica (L.) (Tellinidae) morphometric relationships and controlling factors in the Gulf of Riga
Keywords: Bioloģija