Piesārņojuma novērtējums „Jaunajā Mežaparkā” - Gorbunovs, Eduards (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt potenciālo piesārņojumu bijušajā militārajā teritorijā „Jaunais Mežaparks”. Lai sasniegtu šo mērķi, tika izpētīta literatūra, projekti un normatīvie akti, kas ir saistīti ar šo teritoriju, ievākti augsnes un grunts paraugi, kuriem tika noteikta smago metālu koncentrācija. „Jaunajā Mežaparkā” tika konstatētas paaugstinātas smago metālu Pb, Zn, Ni, Cu un Cr koncentrācijas, kuras vietām pārsniedza Latvijas likumdošanā noteiktos robežlielumus, tomēr salīdzinot ar citām ievērojami piesārņotām militārajām teritorijām, kas iekļautas piesārņoto vietu sarakstā, „Jaunajā Mežaparkā” piesārņojuma līmenis ir zems. Galvenais ar „Jaunajā Mežaparkā” esošo piesārņojumu saistītais risks ir potenciāla gruntī un augsnē esošo smago metālu iekļūšana bioģeoķīmiskajā apritē, sekojoša akumulācija cilvēkos, augos un dzīvniekos. Atbilstoši Latvijas likumdošanai teritorijā pirms atbilstošu attīrīšanas darbu veikšanas nedrīkstētu atļaut būvniecības darbus. „Jaunajā Mežaparkā” būtu nepieciešams veikt augsnes attīrīšanas pasākumus, lai samazinātu smago metālu koncnetrāciju. Lai detalizētāk novērtētu smago metālu stāvokli augsnē, naftas produktu klātbūtni un gruntsūdeņu piesāŗnojumu, teritorijā pirms nodošanas plānotāju un būvnieku rīcībā būtu nepieciešams veikt papildus izpēti. Atslēgas vārdi: Rīga, smagie metāli, augsnes piesārņojums, degradētās teritorijas

The aim of this Bachelor’s study is to research potential pollution in former military area „Jaunais Mežaparks”. In order to achieve the aim, literature was studied, as well as documents and legislative acts, connected with this theme. Soil sampling was performed, heavy metal concentrations determined in laboratory according atomic absorption spectrometry analysis method. There was detected elevated concentration of several heavy metals as Pb, Zn and Cu, which exceed border values mentioned in legislation, but compared to other heavily polluted military sites which are included in the list of contaminated sites, "Jaunais Mežaparks" is not severely contaminated. Key contamination of "Jaunais Mežaparks" creates risk of entering of soil heavy metals in biogeochemical cycle, thus subsequently accumulating in humans, plants and animals. According to Latvian legislation before the appropriate treatment this area should not be permitted for construction works. "Jaunais Mežaparks" area should be treated first to reduce concentration of heavy metals. Also petroleum products can be presented in soil and groundwater, so there is a need for additional research. Keywords: Riga, heavy metals, soil contamination, degraded territories
Pollution Assessment in "Jaunais Mežaparks" Area
Keywords: Vides zinātne