Ārvalstu tiešo investīciju ietekme uz strukturālās konverģences procesiem Eiropas Savienības un euro zonas valstīs - Medvedevs, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2018)
Detalizēti tiek aplūkoti strukturālās konverģences procesi Eiropas Savienības un euro zonas valstīs, izmantojot Krugmena specializācijas indeksu un citus paņēmienus, kā rezultātā tiek izdalīti atšķirīgi strukturālās konverģences veidi. Iegūtie rezultāti tālāk tiek izmantoti, lai novērtētu ārvalstu tiešo investīciju ietekmi uz strukturālās konverģences procesiem jeb valstu specializāciju, ietverot atšķirīgu kontrolējošo mainīgo kopumu. Tiek secināts, ka investīciju, izdevumu pētniecībai un attīstībai, kā arī tirdzniecības (ekonomikas atvērtības) ietekme uz specializāciju ir atkarīga no relatīvās produktivitātes līmeņa. Valstīs, kurās relatīvais produktivitātes līmenis ir virs vidējā, šie faktori veicina strukturālo diverģenci, savukārt, valstīs kurās relatīvā produktivitāte ir mazāka par vidējo – strukturālo konverģenci. Tiek raksturota arī šo faktoru potenciālā saistība ar investīciju spēju ietekmēt specializāciju. Iegūtie novērtējumi liecina, ka euro zonas valstīs strukturālās konverģences procesi ir izteiktāki.

The structural convergence processes in the European Union and the euro area countries are examined in detail, using the Krugman specialization index and other methods, which results in differing forms of structural convergence. The obtained results are further used to assess the impact of foreign direct investment on structural convergence processes or so-called specialization, including a set of different controlling variables. It is concluded that the impact of investment, spending on research and development, as well as the effect of trade (economic openness) on specialization depends on the relative productivity level. In countries with a relative productivity above the average, these factors contribute to structural divergence, while in countries with relative productivity below the average - structural convergence. It also describes the potential relationship between these factors and the investment's ability to influence specialization. The obtained evaluations show that the structural convergence processes in the euro area countries are more pronounced.
The impact of foreign direct investments on structural convergence processes in European Union and euro area countries
Keywords: Ekonomika; Strukturālā konverģence; specializācija; ĀTI; relatīvā produktivitāte