5-6 gadīgu bērnu sīkās motorikas sekmēšana darbā ar tekstilmateriāliem tehnoloģiju mācību jomas rotaļnodarbībās - Buža, Indra (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba tēma “5-6 gadīgu bērnu sīkās motorikas sekmēšana darbā ar tekstilmateriāliem tehnoloģiju mācību jomas rotaļnodarbībās” Kvalifikācijas darba autore: Indra Buža. Kvalifikācijas darba vadītāja: Dr.paed. Asociētā profesore Māra Urdziņa- Deruma. Pētījuma mērķis: Teorētiski pētīt un praktiski pārbaudīt ar kādiem paņēmieniem sekmēt 5–6 gadīgu bērnu sīko motoriku darbā ar tekstilmateriāliem tehnoloģiju mācību jomas rotaļnodarbībās. Darba sastāvs: anotācija, ievads, divas nodaļas ar apakšnodaļām. Pirmajā nodaļā ir teorētiski analizēta literatūra par jēdzienu sīkā motorika un 5–6 gadīgu bērnu sīkās motorikas raksturojumu kā arī 5–6 gadīgu bērniem piemēroti tekstilmateriāli un tekstiltehnikas. Balstoties uz teorētiskajām atziņām izveidoti sīkās motorikas vērtēšanas kritēriji, pakāpes, rādītāji. Otrajā nodaļā plānots un realizēts empīriskais pētījums par 5–6 gadīgu bērnu sīkās motorikas sekmēšanu darbā ar tekstilmateriāliem tehnoloģiju mācību jomas rotaļnodarbībās to īstenojot izglītības X iestādē. Tika izplānotas 4 rotaļnodarbības ar tehnoloģiju mācību jomas dominanti. Balstoties uz pedagoģiskajiem novērojumiem noteikts pētījumā iesaistīto 5–6 gadīgu bērnu sīkās motorikas attīstības līmenis darbā ar tekstilmateriāliem tehnoloģiju mācību jomas rotaļnodarbībās. Iegūtie dati pētījuma beigās tika apstrādāti un analizēti. Darba teorētiskais pētījums balstās uz pedagogu un psihologu atziņām. Darba apjoms: kvalifikācijas darbam ir 41 lpp., 5 pielikumi, 21 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: sīkā motorika, 5–6 gadīgi bērni, tekstilmateriāls un tekstiltehnikas, rotaļnodarbība.

Qualification work developed on the topic “Promoting fine motor skills of 5-6 year old children in working with textile materials in play activities in the field of technology education”. Author of the qualificiation paper: Indra Buža. Qualification supervisor: Dr. paed. Associate Professor Māra Urdziņa – Deruma. The aim of the research: to theoretically study and practically test the techniques used to promote the fine motor skills of 5-6 year old children when working with textile materials in play activities in the field of technology education. Work composition: annotation, introduction, two chapters with subsections. The first chapter theoretically analyzes the literature on the concept of fine motor skills and the characteristics of fine motor skills of 5-6 year old children, as well as textile materials and textile techniques suitable for 5-6 year old children. Based on theoretical findings, criteria, grades, and indicators for assessing fine motor skills have been created. In the second chapter, an empirical study has been planned and implemented on the promotion of fine motor skills in 5-6 year old children working with textile materials in play activities in the field of technology education, implemented in educational institution X. Four play activities with the dominant theme of the technology learning area were planned. Based on pedagogical observations, the level of fine motor development of 5 6 year old children involved in the study was determined when working with textile materials in play activities of the technology learning area. The data obtained were processed and analyzed at the end of the study. The theoretical research of the paper is based on the findings of educators and psychologists. Scope of work: The qualification thesis has 41 pages, 5 appendices, 21 literature sources. Keywords: fine motor skills, 5–6 year old children, textiles and textile techniques, playlesson.
Promoting fine motor skills of 5-6 year old children in working with textile materials in play activities in the field of technology
Keywords: Izglītības zinātnes; sīkā motorika; 5-6 gadīgi bērni; tekstilmateriāls un tekstiltehnikas; rotaļnodarbība