Darba pašefektivitātes saistība ar personības iezīmēm - Goluboviča, Ilona (Latvijas Universitāte, 2020)
Šī pētījuma ietvaros tika izvirzīta hipotēze par to ka darba pašefektivitātei ir saistība ar Lielā piecinieka personības iezīmēm ekstraversiju, apzinīgumu un neirotismu. Pētījumā piedalījās 120 respondenti. Hipotēze tika pārbaudīta izmantojot izmantotas divas aptaujas: “Lielo Piecinieku” (Big Five Invetory, BFI, BFI, Benet – Martinez & John, 1998) un Darba pašefektivitātes skalu (Occupational self-efficacy scale; Schyns & von Collani, 2002). Izvirzītā hipotēze apstiprinājās, jo pētījumā iegūtie rezultāti uzrādīja, ka pastāv statistiski nozīmīgas pozitīvas korelācijas starp Darba pašefektivitāti un personības iezīmju skalām ekstraversiju, apzinīgumu, un statistiski nozīmīga negatīva korelācija ar neirotisma skalu. Pētījuma ietvaros tika pārbaudīta korelācija arī ar labvēlīguma un atvērtības skalu, kurās arī uzrādījās pozitīvas korelācijas ar darba pašefektivitāti, tomēr šīs korelācijas ir vērtējamas kā vājas un nenozīmīgas.

The present study investigates the hypothesis that work efficiency is related to the Big Five personality factors extraversion, conscientiousness and neuroticism. In the study participated 120 respondents. The hypothesis was tested using two questionnaires: the Big Five Invetory (BFI, BFI, Benet-Martinez & John, 1998) and the Occupational self-efficacy scale (Schyns & von Collani, 2002). The hypothesis of the study was confirmed.The results of the study showed that there is a statistically significant positive correlation between work self-efficiency and personality Trait scales Extraversion, Conscientiousness, and a statistically significant negative correlation with the Neuroticism scale. The study also examined the correlation with the scale of Agreeableness and Openness, which also showed a positive correlation with work self-efficiency, however, these correlations can be assessed as weak and insignificant.
Work Self-Efficacy Relationship with Personality Traits
Keywords: Psiholoģija; darba pašefektivitāte; personības iezīmes; vispārējā pašefektivitāte; ekstraversija; apzinīgums