Pilsonisko partiju priekšvēlēšanu aģitācija gatavojoties pirmās Saeimas vēlēšanām: Latviešu Zemnieku Savienības un Demokrātiskā Centra piemērs - Naudiņš, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2012)
Pirmās Saeimas vēlēšanas bija otrās vispārējās vēlēšanas, kurās pirmo reizi tika lietotas grozāmās listes. Pirms vēlēšanām Latviešu Zemnieku savienība piedzīvoja vairākus sāpīgus zaudējumus, kā biedru aiziešana un sadarbības pārtraukšana ar līdzšinējo partijas sponsoru, kas pasliktināja valdošās partijas vēlēšanu rezultātus. Lai uzlabotu savus rezultātus, Latviešu Zemnieku savienība mainīja savu taktiku, nemeklējot sadarbības iespējas ar citām partijām, bet gan izvēloties startēt visos vēlēšanu apgabalos pašu spēkiem. Demokrātiskais Centrs kā partiju apvienība pirmās Saeimas vēlēšanās startēja pirmo reizi, iepriekš startējot kā atsevišķas partijas, savu vēlēšanu kampaņu izstrādāja laika trūkuma apstākļos, lielāko ievērību pievēršot sabiedrībā pazīstamu personu piesaistīšanai.

The first parliamentary election was the second general election, in which first was used altering lists. Before the elections, Latviešu Zemnieku savienība experienced several painful loses as popular party members decided to leave and lost their current sponsor, which worsened the ruling party results in the first parliamentary election. To improve results Latviešu Zemnieku savienība changed its tactics, they decided to start in all constituencies on their own. The Democratic Center party as a party association in the first parliamentary elections started for the first time, after starting as a separate party group in constitutional assembly, its electoral campaign was influenced by absence of time, most attention being paid to recruiting popular public figures.
Civil Parties Pre-election Agitation preparing for the First Parliament Elections in Latvia: Example of Latviešu Zemnieku Savienība and Demokrātiskais Centrs
Keywords: Vēsture