Darba vides risku vadības pilnveide medicīnisko atkritumu apsaimniekošanā slimnīcā - Fromane, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba nosaukums: Darba vides risku vadības pilnveide medicīnisko atkritumu apsaimniekošanā Slimnīcā B. Tā kā medicīnisko atkritumu apsaimniekošana Latvijas veselības aprūpes iestādēs ir maz pētīta, maģistra darba mērķis ir izpētīt darba vides risku vadības sistēmu medicīnisko atkritumu apsaimniekošanā slimnīcā B, izstrādāt tās pilnveidošanas iespējas. Maģistra darbā veikta padziļināta risku analīze, kas ir saistīta ar risku veselības aprūpes personālam sadurties ar asajiem medicīniskajiem atkritumiem, kas var izraisīt infekcijas slimības un traumatismu, izmantojot „Somijas 5 baļļu matricu”, un „FMEA” kļūdu iespējamības un seku analīzi. Ergonomiskie riska faktori novērtēti izmantojot „Slodzes galveno rādītāju” – SGR-A metodi. Veiktas darbinieku aptaujas, lai novērtētu darbinieku psihoemocionālo stāvokli un ergonomiskos riska faktorus. Ar I-RAT novērtēšanas metodi, novērtēta pašreizējā veselības aprūpes atkritumu apsaimniekošanas prakse slimnīcā.

Improvements of work environment’s risk management of medical waste disposal in the hospital B. As medical waste disposal in Latvian health care centres is researched only a little bit, master thesis objective was to research environment risk management system medical waste disposal in the hospital B, as well as to develop its improvement possibilities. Deepened risk analysis has been done in the master thesis. It was done by using „Finland’s 5 scale matrices” and „FMEA” possibility of errors, and analysis of consequences, which is connected with a risk of health care personnel to get stabbed by sharp medical waste. This can cause infection diseases and traumatism. Ergonomical risk factors have been evaluated by using “Main indicator of the load” – SGR-A method. Employee questionnaires were done in order to evaluate psycho emotional condition and ergonomical risk factors. Current waste disposal situation practice in the hospital has been evaluated with I-RAT evaluating method.
Improvement of work environment risk management of medical waste disposal at the hospital.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze