Kolāžu izmantošana vārdu krājuma nostiprināšanai angļu valodas stundās 3. klasē - Moskvitina, Olga (Latvijas Universitāte, 2015)
Diplomdarba mērķis bija atrast veidu, kā nostiprināt vārdu krājumu svešvalodā 3. klasē, pārvēršot to par aktīvu vārdu krājumu, izmantojot kolāžas. Darba tēma tika izvēlēta, jo autore tic, ka vārdu krājums ir pamats svešvalodu apgūšanā. Skolotāja uzdevums ir palīdzēt skolēniem apgūt vārdu krājumu, izmantojot vizuālos materiālus mācību procesā pēc iespējas vairāk. Izvēlētā pētījuma metode bija atsevišķa gadījuma pētījums, kas tika veikts Rīgas 32. vidusskolā 3. klasē. Datu vākšanas metodes bija 2 testi skolēniem, intervija ar vietējo angļu valodas skolotāju un skolēnu anketa. Pētījums pierādīja to, ka skolēni izbaudīja laiku veidojot kolāžas, turklāt skolēni nostiprināja vārdu krājumu angļu valodā ar paštaisītu kolāžu palīdzību. Intervija parādīja to, ka vietējā angļu valodas skolotāja piekrita autores viedoklim, ka kolāžas kā metode ļauj jaunajiem audzēkņiem asociēt vārdus ar bildēm, kas dod viņiem iespēju tos pielietot reālajā dzīvē. Darba autore secināja, ka vizuālie materiāli motivēja skolēnus mācīties vārdiņus un palīdzēja saprast vārda patieso nozīmi. Kaut arī tika secināts fakts, ka ir nepieciešams vairāk mācību stundu, lai nodrošinātu ievērojamus rezultātus, aktivizējot un nostiprinot jaunas leksikas vienības.

The aim of the Diploma Paper was to find out how to consolidate English vocabulary and transform it to active vocabulary using collages in Grade 3. The theme of the Paper was chosen because the author of the Paper believes that vocabulary is the basic knowledge in learning a foreign language, and teachers should help young learners to acquire vocabulary by using visual materials in learning process as much as possible. The method of the research was a case study in Riga Secondary School No 32 in Form 3. Methods of data collection were two tests for young learners, an interview with the local English teacher and a questionnaire for young learners. The research proved that young learners enjoyed making collages; moreover, the learners consolidated new vocabulary in English classes with the help of self-made collages. The interview showed that local English teacher shared opinion with the author that collages as a method allows young learners to associate words with pictures and use them in real life thus enrich active vocabulary. It was concluded that visual materials motivate young learners to learn vocabulary items and help to understand meaning of the word. Meanwhile, it must be admitted that more lessons are needed to ensure a notable result in activating and consolidating new vocabulary items.
Collages to Consolidate Vocabulary in Form 3 English Classes
Keywords: Pedagoģija; young learners; visual aids; collages; vocabulary consolidation