2 - 3 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju veicināšana pirmsskolas izglītības iestādē - Devjatņikova, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba temats – 2 - 3 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju veicināšana pirmsskolas izglītības iestādē Darba autors – Kristiāna Devjatņikova Darba mērķis – teorētiski un praktiski noskaidrot pašapkalpošanās prasmju veicināšanas iespējas 2 – 3 gadus veciem bērniem pirmsskolas izglītības iestādē. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tika izstrādāti šādi uzdevumi: 1.Iepazīties ar dažādu autoru teorētiskām atziņām par bērnu pašapkalpošanās prasmēm 2.Novērot un noskaidrot bērnu pašapkalpošanās prasmju izmaiņas 2-3 vecuma grupā pirmsskolas izglītības iestādē izmantojot dažādus uzdevumus 3.Noskaidrot pedagogu metodes par pašapkalpošanās prasmju veicināšanu pirmsskolā 4.Apkopot pētījuma rezultātus un izdarīt secinājumus Īss pētījuma saturs – Pētījums sastāv no teorētiskās un empīriskās daļās. Teorētiskajā daļā tiek analizēta dažādu pedagogu un psihologu atziņas par pašapkalpošanās prasmēm. Tiek noskaidrotas 2 – 3 gadu vecu bērnu raksturīgās iezīmes un pašapkalpošanās prasmju veicināšana rotaļās. Darba empīriskajā daļā tiek novērota 2 – 3 gadu vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju veicināšana grupā, izstrādājot 4 dažādus attīstības uzdevumus. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tika izmantotas dažādas pētnieciskās metodes – novērošana, pedagoģiskā izmēģinājuma darbība un pedagogu anketēšana. Darba saturs – darbs sastāv no 2 nodaļām, un 8 apakšnodaļām. 35.lpp., 6 pielikumi, 2 tabulas, 7 attēli. Atslēgas vārdi – pirmsskola, bērns, pašapkalpošanās prasmes, veicināšana, patstāvība, rotaļa.

The topic of the qualification work – Development of self service skills for 2 – 3 years children in preschool Author - Kristiana Devjatnikova The aim of the work - to theoretically and practically identify the possibilities of promoting self-service skills of 2-3 year old children in preschool educational institution. In order to achieve the goal, the following tasks were developed: 1. to get familiar with theoretical findings of various authors on children's self-service skills 2. to observe and identify changes in children's self-service skills in the 2-3 age group in a pre-school educational institution using different tasks 3. to find out teachers' methods of promoting self-service skills in preschool 4. to summarise the results of the study and make conclusions Brief content of the study - The study consists of theoretical and empirical parts. The theoretical part analyses the findings of different educators and psychologists on self-service skills. The characteristics of children aged 2 - 3 years and the promotion of self-care skills in play are identified. In the empirical part of the work, the development of self-service skills of 2 - 3 year old children in a group is observed through 4 different developmental tasks. In order to achieve the objective, different research methods were used - - observation, pedagogical pilot activity and teacher questionnaire. Content of the work - the work consists of 2 chapters and 8 subchapters. 35 pages, 6 annexes, 2 tables, 7 figures. Keywords - pre-school, child, self-care skills, promotion, independence, play.
Development of self service skills for 2 – 3 years children in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskola; bērns; pašapkalpošanās prasmes; veicināšana; patstāvība