Izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas regulējums Krimināllikumā - Pētersons, Daniels (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā tiek analizēta izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas krimināltiesiskais regulējums. Tiek aplūkoti nodokļi un nodevas no vēsturiskā aspekta, lai gūtu priekšstatu par to evolūciju Latvijā. Galvenā uzmanībā vērsta uz Krimināllikuma 218. panta sastāva vispusīgu analīzi un padziļinātu izpēti, apskatot pirmās un otrās instances tiesas spriedumus, kuri salīdzināti ar Latvijas Republikas Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta nostiprinātajām atziņām, ieskicējot joprojām pastāvošo kvalifikācijas problemātiku. Noslēgumā tiek apskatīts ārvalstu krimināltiesiskais regulējums nodokļu sfērā salīdzinot ar Latvijas, vēršot uzmanību uz atšķirībām, kuras iespējams nepieciešams aizgūt un kuras būtu solis atpakaļ pagātnē.

The Bachelor's Paper analyses criminal regulation in relation to evasion of tax payment and payments equivalent thereto. It examines taxes and fees from the historical point of view in order to obtain an idea regarding evolution thereof in Latvia. The key attention has been paid to general analysis and in-depth study of the composition of Section 218 of the Criminal Law, examining judgements of the court of first and second instance, which were compared with cognitions established by the Department of Criminal Cases of the Supreme Court of the Republic of Latvia, outlining the problems of qualification still existing. In the conclusion the criminal regulation of foreign countries is reviewed in the area of taxes, comparing it with the Latvian regulation, paying attention to differences, which could be borrowed and which would be like a step back to the past.
Avoidance of taxes and similar payment regulation in criminal law
Keywords: Juridiskā zinātne; krimināllikums; izvairīšanās no nodokļu nomaksas; kriminālatbildība; nodokļu maksātājs; organizēta grupa