Vibroakustiskie darba vides sisku faktori uzņēmuma SIA "MMM" būvobjektā - Seņutina, Liāna (Latvijas Universitāte, 2024)
VIBROAKUSTISKIE DARBA VIDES RISKA FAKTORI UZŅĒMUMA SIA “MM” BŪVOBJEKTĀ. Darba autore: Liāna Seņutina. Darba zinātniskais vadītājs: Asoc.prof., Dr. ķīm. Ingars Reinholds. Darbs izklāstīts uz 58 lpp., ietver 27 attēlus, 4 tabulas, 3 pielikumus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par būvniecības nozari, kā arī pastāvošajiem riskiem un normatīviem aktiem, kas regulē riska novērtēšanu. Īpaši izdalīta analizētā informācija par trokšņa un vibrācijas risku, to novērtēšanu un preventīviem pasākumiem šo risku mazināšanā. Literatūras analīze parāda, ka būvniecības nozarē strādājošie savā ikdienas darbā saskaras ar trokšņa un vibrācijas radīto risku, kas var negatīvi ietekmēt nodarbināto veselību un izraisīt arodsaslimšanas. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes. Trešajā daļā ir iegūto datu apkopošana un rezultātu analīze grafiskā veidā un izklāsts. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka būtiskāko risku darbiniekiem rada rokas elektroinstrumentu radītais troksnis un vibrācija būvobjektā, kas noteiktiem rokas elektroinstrumentiem un aprīkojumam pārsniedz arodekspozīcijas robežvērtības. Tiem uzņēmumā nodarbinātiem, kuri savā ikdienas darbā tiek pakļauti paaugstinātai trokšņa un vibrācijas ietekmei trokšņa un vibrācijas risks ir novērtēts kā paaugstināts (III un IV riska pakāpe). Ceturtajā daļā ir izstrādātas un pamatotas praktiskās rekomendācijas trokšņa un vibrācijas riska ietekmes mazināšanai SIA “MM” nodarbinātiem. Izmantotās metodes: darbinieku aptauja, darba vides indikatīvie mērījumi, riska novērtēšana. Atslēgas vārdi: nozare, darba vides risks, stress, slodze, preventīvie pasākumi.

VIBRO-ACOUSTIC WORKING ENVIRONMENT RISK FACTORS IN THE BUILDING FACILITY OF COMPANY SIA "MM". Author: Liana Senutina. Scientific leader of the work: Asoc.prof., Dr. ķīm. Ingars Reinholds. The work is presented on 58 pages, includes 27 images, 4 tables, 3 appendices. The study consists of 4 parts. The first part summarizes and analyzes the literature on the construction industry, as well as existing risks and regulatory acts that regulate risk assessment. The analyzed information on the risk of noise and vibration, their evaluation and preventive measures to reduce these risks is specially separated. The analysis of the literature shows that those working in the construction industry face the risk of noise and vibration in their daily work, which can negatively affect the health of employees and cause occupational diseases. The second part describes the methods used in the study. The third part contains the collection of the obtained data and the analysis of the results in a graphical form and presentation. The obtained research results allow us to conclude that the most significant risk for employees is the noise and vibration caused by hand-held electric tools in the construction site, which exceed the occupational exposure limit values for certain hand-held electric tools and equipment. The risk of noise and vibration is assessed as increased (risk level III and IV) for those employees of the company who are exposed to increased noise and vibration effects in their daily work. In the fourth part, practical recommendations for mitigating the impact of noise and vibration risk for the employees of SIA "MM" are developed and substantiated. Used methods: employee survey, indicative measurements of the work environment, risk assessment. Key words: industry, work environment risk, stress, load, preventive measures.
Vibroacoustic risk factors of the work environment in the building object of Limited liability company "MMM"
Keywords: Arodveselība un drošība darbā; nozare; darba vides risks; stress; slodze; preventīvie pasākumi.