Dažādības vadības ietekme uz darbinieku apmierinātību ar darbu starptautiskos uzņēmumos Latvijā - Smalkā, Keita (Latvijas Universitāte, 2023)
Laikā, kad darbaspēka dažādība aizvien straujāk pieaug, uzņēmumiem un indivīdiem tā ir ne tikai jāciena, bet arī, pielietojot dažādības vadību, jāspēj tā izmantot savā labā. Taču arī darbinieku apmierinātībai ar darbu ir ļoti būtiska nozīme, jo tā kalpo par vienu no faktoriem veiksmīgai uzņēmuma darbībai. Tādēļ bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, ko sevī ietver dažādības vadības pielietošana uzņēmumos, un secināt par dažādības vadības ietekmi uz darbinieku apmierinātību ar darbu starptautiskos uzņēmumos Latvijā. Lai izpildītu mērķi – empīriskajā daļā veikta starptautisko uzņēmumu Latvijā darbinieku aptauja, kā rezultāti interpretēti ar regresijas analīzi, kā arī veikta ekspertintervija. Rezultātā pierādīts, ka, atkarībā no darbinieku grupas, kas tika vērtēta, ir novērojama vidēja vai spēcīga korelācija starp dažādības vadību un darbinieku apmierinātību ar darbu starptautiskos uzņēmumos Latvijā. Tātad jo labāk veikta dažādības vadība, jo darbinieki būs apmierinātāki.

At a time when the diversity of workforce is increasing rapidly, companies and individuals must not only respect it, but also be able to use it to their advantage through diversity management. Nevertheless, employee job satisfaction is also very important, as it serves as one of the factors for the successful operation of the company. Therefore, the aim of the bachelor thesis is to find out what the application of diversity management means for companies and to conclude about the impact of diversity management on employee job satisfaction in multinational enterprises in Latvia. In order to fulfil the goal, in the empirical part a survey of employees of multinational enterprises in Latvia was conducted, the results were interpreted with regression analysis, and an expert interview was conducted. As a result, it has been proven that, depending on the group of employees that was assessed, there is a moderate or strong correlation between diversity management and employee job satisfaction with work in multinational enterprises in Latvia. So, the better executed diversity management is, the more satisfied the employees are.
The Impact of Diversity Management on Employee Job Satisfaction in Multinational Enterprises in Latvia
Keywords: Ekonomika; dažādība; dažādības vadība; darbinieku apmierinātība ar darbu; starptautiski uzņēmumi