Eiropas Reģionālās attīstības fonda apguves un lēmumu pieņemšanas procesa efektivitātes izpēte - Ozols, Ritvars (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba mērķis bija izpētīt ERAF apguves un lēmuma pieņemšanas procesa efektivitāti. Kā pētījuma hipotēze tika izvirzīts apgalvojums, ka ERAF apguves efektivitāte tika kavēta dēļ institūciju lēnā darba lēmumu pieņemšanas procesā un uzņēmējiem ir bijis pārāk birokrātisks projektu pieteikumu iesniegšanas process. Savā pētījumā maģistra darba autors izvirzīja četrus efektivitātes noteikšanas kritērijus. Maģistra darba struktūru veido četras nodaļas trīs nodaļas. Pirmajā ir apkopota zinātniskā literatūra par lēmumu un birokrātisko aspektu lēmuma pieņemšanas procesā, kā arī apzināti iepriekš Latvijā veiktie pētījumi, kas attiecas uz ES fondu apguves un lēmuma pieņemšanas procesa efektivitāti. Otrajā nodaļā ir aprakstīts un analizēts Latvijai pieejamais un apgūtais ERAF finansējums 2004.-2006. plānošanas periodā, plānošanas dokumentu analīze, kā arī tika izvirzīti efektivitātes noteikšanas kritēriji maģistra darba pētījumam un sniegts to pamatojums. Trešajā nodaļā ir pētījuma rezultāti un to analīze. Nodaļas beigās ir sniegti secinājumi un priekšlikumi, kas var tikt izmantoti ieviesējinstitūciju darbā ERAF apguves efektivitātes celšanai 2007.-2013. plānošanas periodam. Maģistra sagatavots latviešu valodā uz 97 lapām. Darbā iekļauti 7 attēli, 8 tabulas un 3 pielikumi. Autors izmantojis 64 literatūras avotus. Atslēgvārdi: ERAF apguves efektivitāte, lēmuma pieņemšanas procesa efektivitāte, lēmums un birokrātiskais aspekts lēmuma pieņemšanas procesā, vizuālās identitātes prasību ievērošana.

The aim of master dissertation was to research European Regional Development Fund acquirement and effectiveness of decision making process. Hypothesis of work was that effectiveness of ERDF acquirement were impeded, because of slow work by responsible institutions in decision making process and that application process for enterpreuners is too bureaucratic and complicated. In research were posed four criteria for determining the effectiveness. Master dissertation is structured in three parts. In first part is summarized scientific litrature about decision and bureaucracy aspects in decision making process, and also evaluation reports about effectiveness of EU structural fund acquirement and decision making process. In second part is analysis of ERDF planing documents and finance for 2004.-2006. period, and also argumentation of effectiveness criteria proposed by author. In third part are results and analysis of research, and at the end are given conclusions and recommendations, which can be taken in note by responsible institutions in ERDF acquirement for next, 2007.-2013. planning period. Keywords: effectiveness of ERDF acquirement, effectiveness of decision making process, decision and bureaucracy, visual identity requirements.
European Regional Development Fund Acquirement and Effectiveness Research of Decision Making Process
Keywords: Ekonomika