Emocionālā intelekta rādītāju saistība ar piesaistes stilu sievietēm romantiskajās attiecībās - Simsone, Agija (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot vai sievietēm starp emocionālā intelekta vispārīgajiem rādītājiem un romantisko attiecību piesaistes stilu dimensijām pastāv statistiski nozīmīga sakarība, kā arī noteikt vai pastāv statistiski nozīmīga atšķirība starp emocionāla intelekta vispārīgajiem rādītājiem un piesaistes stiliem sievietēm romantiskajās attiecībās. Petījumā piedalījās 98 respondetes, kuras ir romantiskajās attiecībās. Emocionālā intelekta mērījumiem tika izmantota- Emocionālā intelekta aptauja (The Self-Report Emotional Intelligence Test, SREIT, Schutte et al., 1998), Latvijā to adaptējuši Viesturs Reņģe un Jeļena Ņižņika (2012). Romantisko attiecību piesaistes stilu dimensiju mērījumiem tika izmantota- Romantisko attiecību piesaistes dimensiju aptauja (The Experiences In Close Relationships –Revised(ECR-R) questionnaire, Fraley, Waller, & Brennan, 2000). Latvijā aptauju adaptējusi Sabīne Vilciņa (2014). Attiecību stilu mērījumam tika izmantota- Attiecību aptauja (Relationship Qeustionare, Bartholomew & Horowzit, 1991), ko Latvijā adaptējusi Ieva Bite (2002). Pētījuma ietvaros rezultāti uzrādīja, ka sievietēm starp emocionālā intelekta vispārīgajiem rādītājiem un romantisko attiecību piesaistes stilu dimensiju „Izvairīšanās”, romantiskajās attiecībās pastāv statistiski nozīmīga negatīva sakarība. Tika arī noskaidrots, ka sievietēm starp piesaistes stiliem romantiskajās attiecībās un emocionālā intelekta vispārīgajiem rādītajiem pastāv atšķirības- sievietes ar drošo piesaistes stilu uzrāda augstākus emocionālā intelekta rādītājus, salīdzinot ar sievietēm, kuras uzrāda nedrošo piesaistes stilu romantiskajās attiecībās.

The Bachelor aim of this research was to ascertain whether there is an association with women emotional intelligence and romantic relationship dimension and examine differences between emotional intelligence and attachment style in romantic relationship. Data were concluded from 98 participants- women, who are in a romantic relationship. The Emotional Intelligence Test (SREIT, Schutte et al., 1998) was used for the measurement of emotional intelligence, adapted in Latvia by Viesturs Renge and Jelena Nizhnik (2012). The Experiences In Close Relationships - Revised(ECR-R) questionnaire (Fraley, Waller, & Brennan, 2000) was used for the measurement of romantic relationship dimension, adapted in Latvia by Sabine Vilcina (2014) . The Relationship Questionnaire (Bartholomew & Horowzit, 1991), adapted in Latvia by Ieva Bite (2002), was used to determine attachment style in romantic relationship. The study confirmed that there is a statistically significant negative correlation between women emotional intelligence and one of romantic relationship dimension. It was also found differences between emotional intelligence and attachment style in romantic relationship- women with a secure attachment style have a higer emotional intelligence, than women with unsecure attachment style.
Emotional Intellect Correlation with Women Attachment Style in Romantic Relationship
Keywords: Psiholoģija; Emocionālais intelekts; Piesaistes stils; romantiskās attiecības; attachment style; emotional intelligence