Baltā āboliņa Trifolium repens L. ģenētiskās daudzveidības noteikšana Eiropas populācijās - Avotiņš, Kalvis (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba mērķis ir baltā āboliņa (Trifolium repens L.) ģenētiskās daudzveidības izpēte Eiropas populācijās, izmantojot iPBS (inter primer binding site) metodi un plūsmas citometrijas metodi (nosakot relatīvo kodola DNS daudzumu lapās). Iegūtie rezultāti salīdzināti starp 176 baltā āboliņa lapu paraugiem 6 dažādās populācijās - Latvijas, Polijas, Čehijas, Austrijas, Šveices un Grieķijas. Ģenētiskā līdzība starp populācijām ir salīdzinoši augsta, tā ir robežās no 86% līdz 97%, kas norāda uz dažādu Eiropas populāciju savstarpēju līdzību un zināmām ģenētiskām atšķirībām starp tām, kas skaidrojams ar ārējas vides ietekmēm katras populācijas izplatības arealā. Relatīvā kodola DNS daudzuma vērtības atšķiras vienas baltā āboliņa populācijas ietvaros, jo vienas populācijas paraugiem ir atšķirīgas ārējās vides ietekmes, kurām tie ir pakļauti, atkarībā no konkrētās vietas – augtenes, kurā tie aug.

The goal of the research was to adjust iPBS (inter primer binding site) method for genetic analysis of white clower (Trifolium repens L.) in diferent populations in Europe. The results were compared among 176 white clover leaf samples of six different populations - Latvia, Poland, Austria, Switzerland, Czech Republic and Greece. The genetic similarity between populations is relatively high, it ranges from 86% to 97%, indicating the overall mutual similarity between populations and some genetic differences between them, which is due to the external environmental influences and the distribution of each population. Relative nuclear DNA values differ within one population of white clover; the samples of one population have different external environmental impacts, they depend on the site - soils in which they grow.
Genetic diversity of white clover (Trifolium repens L.) in Europe
Keywords: Bioloģija; baltais āboliņš; ģenētiskā daudzveidība; iPBS metode; plūsmas citometrija; relatīvais kodola DNS daudzums