Sakāžu vadības mehānismu eksperimentālā pārbaude - Pikuļins, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbs ir uzrakstīts uz 61 lapaspuses, satur 32 zīmējumus, 14 tabulas un 31 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Noteikt likumsakarības dažādiem sakādisko kustību parametriem, stimulējot reflektorās, vadītās sakādes un antisakādes. Subjekti. Eksperimentā piedalījās 10 subjekti, kas visi bija emetropi (visus 1.0 un vairāk) ar normālām binokulārām funkcijām. Viņu vecums atradās intervālā no 23 līdz 25 gadiem (23.60.7), 4 sievietes un 6 vīrieši. Rezultāti un secinājumi: Parādīts, ka visiem demonstrētiem stimuliem eksperimentāli pierakstītās acs fiksācijas koordinātes monitora plaknē nesakrīt ar stimula koordinātēm. Gan vadītās, gan reflektorās sakādes vidējais ātrums palielinās tad, ja nepieciešams veikt slīpās sakādes. Antisakāžu gadījumā vidējie ātrumi ir mazāki nekā vadīto sakāžu un reflektoro sakāžu gadījumā un tie ir mazāk atkarīgi no uzdevuma sarežģītības pakāpes. Vadīto sakāžu latence (25823 ms) ir lielāka par reflektoro sakāžu latenci (21038 ms) (p<0.01). Antisakāžu latence (68839 ms) ir lielāka gan par reflektoro sakāžu, gan par vadīto sakāžu latencēm (p<<<0.001). Antisakāžu aiztures laiki ir lielāki gan par vadīto, gan par reflektoro sakāžu aiztures laikiem, toties to amplitūda, proti, amplitūdas nobīdes no stimulam simetriskas vietas, variē subjektu populācijā. Atslēgas vārdi: sakāde, antisakāde, acu kustības, iViewX.

Master work is written on 61 pages and consists of 31 images, 14 tables and 31 literature references. Objective: To find different saccadic eye movement patterns, stimulating refectory saccades, guided saccades and antisaccades. Subjects. 10 healthy emetropes (visus 1.0 and higher) participated in the experiment. Their age varied form 23 to 25 years with average value of 23.60.7 years. 4 of them were female and 6 male subjects. Results and conlusions: For all experimental setups shifts of registered gaze position according to the monitor plane are registered. Average speeds for both guided and reflectory saccades increase when oblique eye movements appear. Antisaccades’ average speed is lower then saccade speeds and is less affected by difficulty of the task. Latency of guided saccades (25823 ms) is higher then latency of reflecotry saccades (21038 ms) (p<0.01). But latency of antisaccades (68839 ms) is higher then both guided and reflectory saccade latencies (p<<<0.001). However antisaccade amplitude varies among subjects. Keywords: saccade, antisaccade, eye movements, iViewX.
Experimental proof of saccade guiding mechanismus
Keywords: Fizika