Lignānu un alkilrezorcīnu satura noteikšana labības graudos - Krivmane, Iveta (Latvijas Universitāte, 2014)
KOPSAVILKUMS Alkilrezorcīnu un lignānu noteikšana labības graudos. Autors: Krivmane Iveta, zinātniskais vadītājs: asoc. prof., Dr. ķīm., Jākobsone Ida, darba konsultants: Ķīm. maģ., doktorante Gailāne Natālija. Maģistra darbs, 43 lappuses, 13 attēli, 14 tabulas, 43 literatūras avoti, 3 pielikums. Latviešu valodā. Darbā tika noteikts alkilrezorcīnu un lignānu saturs dažādos 16 miežu un 13 auzu šķirņu graudos, kuri tika selekcionēti un audzēti Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūtā. Alkilrezorcīnu saturs tika noteikts ar AEŠH – UV, savukārt lignānu saturs tika noteikts izmantojot AEŠH – MS/MS. Literatūras apskatā apkopota informācija par graudiem, to uzbūvi un ķīmisko sastāvu, kā arī par bioaktīvajiem savienojumiem – lignāniem un alkilrezorcīniem un to biežāk pielietotajām noteikšanas metodēm. ALKILREZORCĪNI, GRAUDI, AEŠH-UV, ANTIOKSIDANTI, LIGNĀNI, AEŠH-MS/MS.

Determination of akylresorcinols and lignans in cereal grains. Author: Krivmane Iveta, supervisor: Dr. chem. Jākobsone Ida, consultant: MsC, PhD student Gailāne Natālija. Master΄s thesis, 43 pages,13 pictures,14 tables, 3 supplement, 43 literature references. In Latvian. In this work were analyzed 16 barley and 13 oat breed grain, which were cultivated and selected in Stendes National Cereals Breeding Institute. Alkylresorcinols content were determinated with AEŠH – UV, but lignans content were determinated with AEŠH – MS/MS. In literature review information about grain, their structure and chemical content, as well as about bioactive compounds – lignans and alkylresorcinols and their often used determination methods was summarized. ALKYLRESORCINOLS, GRAIN, HPLC-UV, ANTIOKSIDANTS, LIGNANS, HPLC-MS/MS.
Detemination of lignans and alkylresorcionols in cereal grains
Keywords: Ķīmija