Juridiskās personas kriminālatbildība - Vītoliņa, Signe (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba “Juridiskās personas kriminālatbildība” mērķis ir izvērtēt piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas juridiskajai personai institūtu salīdzinājumā ar daudzās valstīs ieviesto juridiskās personas sodīšanas risinājumu – juridiskās personas kriminālatbildības institūtu. Pētījuma gaitā pamatots, ka ar vainas jautājumu saistītie argumenti pret juridiskās personas kriminālatbildības ieviešanu Latvijā neiztur kritiku, savukārt Krimināllikumā ieviestais piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas juridiskajām personām institūts pēc būtības jau arī īsti neatšķiras no juridiskās personas kriminālatbildības institūta. Maģistra darbā izteikti atsevišķi priekšlikumi Krimināllikumā paredzētā regulējuma pilnveidošanai, kā arī piedāvāts apsvērt iespēju juridiskās personas kriminālatbildību konstruēt bez fiziskās personas faktora iesaistes. Atslēgvārdi: juridiskās personas kriminālatbildība, piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošana juridiskajai personai, juridiskās personas vainas koncepcijas, fiziskās personas faktors kā juridiskās personas atbildības priekšnoteikums.

The aim of the master’s thesis “Criminal liability of a legal person” is to examine the legal institution of the application of coercive measures to a legal person in comparison to a solution for punishing of legal persons introduced in many other countries, i.e., the legal institution of the criminal liability of legal person. In the course of the research work, it is argued that the reasoning related to the question of mens rea against the introduction of the criminal liability of legal persons in Latvia does not withstand criticism. However, the legal institution of the application of coercive measures to a legal person introduced in the Criminal Law does not really differ much, in its essence, from the legal institution of the criminal liability of a legal person. In the master’s thesis, some proposals are made with a view to improve the provisions of the Criminal Law, as well as it is proposed to consider constructing the criminal liability of a legal person without the involvement of the factor of a natural person. Keywords: criminal liability of a legal person, application of coercive measures to a legal person, concepts of legal person’s guilt, factor of a natural person as a prerequisite of the liability of a legal person.
Criminal liability of a legal person
Keywords: Juridiskā zinātne; juridiskās personas kriminālatbildība; piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošana juridiskajai personai; juridiskās personas vainas koncepcijas; fiziskās personas faktors kā juridiskās personas atbildības priekšnoteikums