Ātro kredītu līgumu tiesiskās īpatnības - Platacis, Toms (Latvijas Universitāte, 2015)
Nebanku kreditēšanas nozare pēdējo gadu laikā ir strauji ieguvusi un turpina iegūt arvien plašāku klientu loku. Nozares peļņa pēdējos četros gados augusi astoņas reizes. Ātro kredītu izsniedzēji turpina gūt peļņu no cilvēkiem, kuriem, citu aizdevēju ieskatā, nemaz nedrīkstētu aizdot. Nozares ātrās attīstības dēļ, tā nav pietiekami regulēta – nosakot vienus ierobežojumus, tiek atrasti citi veidi, kreditētājiem izdevīgākai aizdošanai, kas nav ierobežoti. Par galvenajām problēmām tiek uzskatītas ātro kredītu nesamērīgās izmaksas un aizņēmēju maksātspējas neizvērtēšana. Darbā autors analizē ātrā kredīta līguma paraugu, īpašu uzmanību vēršot uz noteikumiem, kas attiecas uz piemērojamajiem procentiem un līgumsodu. Darbā tiek apskatīti arī grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas attiecīgajā brīdi tiek izskatīti Saeimā un ir izraisījuši lielu interesi ne vien likumdevēju, bet arī patērētāju vidū. Tāpat tiek sniegtas iespējamas risinājumu idejas esošās situācijas uzlabošanas nolūkā.

In past years the non-bank lending sector has rapidly acquired and continues to acquire more and more clients. Industries' profits over the last four years have grown eight times. Fast credit lending companies continue to profit from people whom, in other lenders' view, should not lend at all. Because of the rapid development of the sector, it is not sufficiently regulated – when setting one kind of limits, there are found other ways, for lenders more profitable lending, which is not limited. As the main problems are considered quick credit disproportionate costs and failure to assess the solvency of borrowers. The author analyzes a fast credit contract model, with particular emphasis on the rules relating to the applicable interest and penalty. The paper also deals with amendments to the Consumer Rights Protection Act in a given moment debated in the Parliament, which has caused a lot of interest not only among legislators, but also among consumers. Author provides possible solution ideas for improving the current situation.
Fast credit agreement special legal features
Keywords: Juridiskā zinātne; ātrie kredīti; aizdevums; gada procentu likme; līgumsods