Opportunities and Limitations of Digital Democracy in Latvia - Lielpēters, Eduards (Latvijas Universitāte, 2021)
Iedzīvotāju līdzdalība ir ikvienas demokrātiskas valsts pamatvērtība. Situācija, kad lielākā daļa iedzīvotāju aktīvi nepiedalās valsts pārvaldes lēmumu pieņemšanas procesā, kļūst par problēmu, ja iedzīvotāji apšauba pieņemtos lēmumus un kopumā neuzticas valsts pārvaldei. Pētījuma mērķis ir izstrādāt mūsdienīgu Latvijas uzņēmējdarbības vides uzlabošanas risinājumu – metodoloģiju, kura palīdzētu palielināt iedzīvotāju (fizisko personu un uzņēmēju) digitālo līdzdalību valsts pārvaldes lēmumu pieņemšanas procesā. Ir veikta valsts iestāžu pārstāvju aptauja (55 respondenti, pārstāvot ministrijas, Saeimu, Pārresoru koordinācijas centru un citas Latvijas institūcijas) un iedzīvotāju pārstāvju aptauja (314 respondenti, kuri jau piedalās lēmumu pieņemšanas procesā vai ir salīdzinoši aktīvi citos līdzdalības veidos). Satura analīze par Latvijas ministriju 13 Facebook lapās publicēto (3181 ieraksts) ir veikta ar metodi, kuru ir izstrādājis disertācijas autors.

Citizen participation is an important value of a democratic country. The situation when most citizens are not actively participating in the decision-making process becomes a problem if decisions made by public administration are not accepted by citizens and they do not trust public administration in general. The aim of the research is to develop a modern solution for improving Latvia's business environment – a methodology that would help to foster digital participation of citizens in the decision-making process of the public administration. A survey to public administration representatives is carried out (55 respondents, representing ministries and other institutions) and survey to representatives of citizens is implemented (314 respondents, who are already participating in the decision-making process or are comparatively active in other forms of participation). The content of 13 Facebook pages of Latvian ministries (3181 entries) is analysed using method developed by the author
Digitālās demokrātijas iespējas un ierobežojumi Latvijā
Keywords: Ekonomika un vadība; Economics and Business