Kriminālatbildība par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem - Spunde, Dace (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma ir „Kriminālatbildība par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem”. Šī tēma ir aktuāla jau vairāk kā gadsimtu, kad lielākā daļa sabiedrības atbrīvojās no aizspriedumiem, ka dzīvnieks ir vienīgi cilvēku vajadzību apmierināšanas objekts un aizsākās pirmās nozīmīgās dzīvnieku aizsardzības kustības. Pēdējo gadu laikā šī tēma ir aktualizējusies, jo sabiedrība aizvien biežāk sastopas ar nežēlīgiem cietsirdības gadījumiem, kas vērsti pret dzīvniekiem. Autores mērķis, izstrādājot maģistra darbu, ir noskaidrot cietsirdīgas izturēšanās pret dzīvniekiem saturu, kvalifikācijas problēmas un noskaidrot, kādos gadījumos personu var saukt pie kriminālatbildības par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Lai mērķi sasniegtu, autore izpētīs cietsirdīgas izturēšanās pret dzīvniekiem jēdzienu, regulējumu Latvijas un ārvalstu normatīvajos aktos, vēsturiskās attīstības dinamiku dažādos laika periodos, analizēs tiesu praksi par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kā arī aplūkos šā brīža problēmjautājumus un piedāvās savus risinājumus. Pēc autores domām, cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem ir interesants jautājums ko pētīt, tā vēsturiskās attīstības un socioloģiskā fenomena dēļ, kas izpaužas sabiedrības neviennozīmīgajā nostājā attiecībā uz šo noziedzīgo nodarījumu. Maģistra darbs ir sadalīts četrās nodaļās. 1.nodaļa - dzīvnieku aizsardzības vēsturiskais aspekts un labturības jēdziens, 2.nodaļa – cietsirdīgas izturēšanās pret dzīvniekiem sastāvs, 3.nodaļa – cietsirdīgas izturēšanās pret dzīvniekiem regulējums ārvalstīs un 4.nodaļa – noziedzīga nodarījuma nošķiršana no pārkāpuma. Maģistra darba noslēgumā, autore, atspoguļos maģistra darba gaitā gūtos secinājumus, kā arī izvirzīs savus priekšlikums. Atslēgas vārdi: cietsirdīga izturēšanās, dzīvnieki, dzīvnieku aizsardzība, kriminālatbildība.

ANOTATION Master's theses title is „Criminal liability for cruel tratment of animals”. This subject is topical for more than a century, when most of the public rid of the prejudice that the animal is solely the object of satisfying the needs of human beings and began the first major animal protection movement. However, in recent years, the theme is topical, because society is increasingly confronted with the cruel cases of cruelty against animals. The author's aim of developing a master's thesis is to clarify the content of the cruel treatment of animals and qualification problems and also find out under what circumstances a person may be prosecuted for cruelty to animals. To achieve the purpose, author, will explore the framework of the cruel treatment of animals, regulation of Latvian and foreign laws, the dynamics of the historical development in different time periods, analyzing the jurisprudence on cruelty to animals, as well as discover the current issues and offer their solutions. Cruel treatment for animals is an interesting question to explore, for its historical development and sociological phenomen as a result of the public ambiguous position regarding to the offense. Master's thesis is divided into four chapters. Chapter 1 - the history of animal protection and the concept of welfare, chapter 2 - cruel treatment of animals composition, chapter 3 - cruel treatment of animals regulation in foreign countries and chapter 4 - crime separation of administrative violation. At the end of the Master's work, author will reveal the findings and nominate their proposals. Key words: cruel treatment, animals, animal's protection, criminal liability.
Criminal liability for cruel treatment of animals
Keywords: Juridiskā zinātne