Mišela Velbeka romānu evolūcija no 1994. līdz 2019. gadam: romānu "Karalauka paplašināšana", "Elementārdaļiņas", "Pakļaušanās" un "Serotonīns" analīze - Galopin, Emilie Marie (Latvijas Universitāte, 2024)
Šis pētījums apraksta mūsdienu franču autora Mišela Velbeka romānu evolūciju no 1994. līdz 2019. gadam. Dotā darba jautājums ir: kā ir attīstījušies M. Velbeka romāni no 1994. līdz 2019. gadam? Teorētiskā daļa sastāv no 3 nodaļām, kas veltītas pētījumam nepieciešamo teorētisko aspektu aprakstam. Teorētisko aspektu aprakstam ieliec: prezentēt M. Velbeka, izskaidrot autora aktualitāti, tādējādi noteikt dotā pētījuma aktualitāti un iepazīstināt ar četriem izvēlētajiem romāniem. Praktiskajā daļā tika analizēti romāni "Karalauka paplašināšana", "Elementārdaļiņas", "Pakļaušanās" un "Serotonīns". Galvenos elementus analīzei tiek izmantotas divas pētījumu metodes. Pirmkārt, aprakstošā metode izpētītās informācijas apkopošanai un pielietošanai izvēlēto romānu analīzē. Otrkārt, analītiskā metode stāstītāja, stāstītāja pozīcijas, romānu struktūras un leksisko lauku novērošanai un analīzei. Izvēlēto elementu analīze parādīja, ka M. Velbeka romāni attīstījās gan no ārējās struktūras, gan no aptverto tēmu viedokļa.

The present study describes the evolution Michel Houellebecq’s novels, contemporary French author, from 1994 to 2019. The question of the given work is: how have M. Houellebecq's novels evolved from 1994 to 2019? The theoretical part consists of 3 chapters devoted to the description of the theoretical aspects necessary for the research. It is made up of three points to achieve: introduce M. Houellebecq, explain the relevance of the author, thus determine the topicality of the given research and introduce the four chosen novels. In the practical part the novels "Whatever", "Atomised", "Submission" and "Serotonin" were analyzed. For the analysis of key elements two research methods are used. First, the descriptive method to summarize the information studied and to apply it in the analysis of the chosen novels. Second, the analytical method for observing and analyzing the narrator, the position of the narrator, the structure of the novel and the lexical fields. The analysis of the chosen elements showed that M. Houellebecq's novels evolved from the point of view of the external structure and from the point of view of the covered themes.
Evolution of Michel Houellebecq's novels from 1994 to 2019: an analysis of novels "Whatever", "Atomised", "Submission" and "Serotonin"
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; Velbeks; romāns; analīze; evolūcija; postmoderns