Saskarnes dizaina lietojamības un estētisko kritēriju analīze - Bricis, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā “Saskarnes dizaina lietojamības un estētisko kritēriju analīze” izpētīts, kā cilvēki, ņemot vērā dažādus kritērijus - dzimumu, vecumu, izglītības līmeni un hobijus, mēra saskarnes un saskarņu lietojamību. Mērķis noteikt, vai simetriskas saskarnes vērtētas pozitīvāk par asimetriskām saskarnēm. Noskaidrojot simetrijas un asimetrijas ietekmi mūsdienu dizainā. Darbā ir apskatītas metrikas un metriku izcelsme, pēc kurām iespējams veikt saskarņu novērtēšanu. Darba ietvaros aprakstīta dizaina vēsture un lietojamība, un nozīme mūsdienās. Izzināta estētikas un lietojamības nepieciešamība mūsdienu saskarnēs, izprastas mūsdienu saskarņu pozitīvās īpašības un trūkumi. Bakalaura darba ietvaros, veicot pētījumu, veikta saskarņu analizēšanas rīka izstrāde, kurā atbilstoši noteiktas vērtēšanas metrikas un autora veidotas saskarnes. Izmantojot saskarņu analizēšanas rīku, ievākti dati, un balstoties uz tiem, veikta datu analīze. Saskarņu analīzes rīkā ievietotas autora veidotas saskarnes, kur īpaša uzmanība pievērsta simetrijai un asimetrijai. Izvērtēts, kādām saskarnēm, attiecīgi pēc noteiktajiem kritērijiem - dzimuma, vecuma, izglītības un hobijiem, cilvēki dod priekšroku. Izvērtēta saskarņu lietojamības nozīme.

In my Bachelor’s thesis “Analysis of interface design usability and aesthetic criteria” research has been conducted on how people of different age, gender, education and hobbies evaluate interface designs and their usability. The aim is to determine whether symmetrical interfaces are rated more positively than asymmetric ones. Finding out the influence of symmetry and asymmetry in modern design. In this study, the rating metrics of interface designs and their origin are explained; further, the history of design and its usability and meaning nowadays are explored. The necessity of aesthetics and usability of modern interfaces is also studied and the advantages and disadvantages are discussed. In this Bachelor’s thesis, to perform the necessary research, an interface design analysis tool has been developed with proper evaluation metrics and author interfaces. By using this tool, the necessary data has been collected and then analyzed. In this interface evaluation tool, specific interface designs have been included with an emphasis on symmetry or asymmetry. Research results indicate preferred types of interface design according to user’s age, gender, education and hobbies. The importance of usability in interface design has also been explored.
Analysis of interface design usability and aesthetic criteria
Keywords: Datorzinātne; saskarnes; lietojamība; estētika; simetrija; analīzes rīks