3 – 4 gadus vecu bērnu sociālā adaptācija, izmantojot kustību rotaļas - Grugule, Laura (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autore: Laura Grugule Darba zinātniskā vadītāja: Dr. paed., doc. Līga Āboltiņa Darba nosaukums: “3 – 4 gadus vecu bērnu sociālā adaptācija, izmantojot kustību rotaļas” Darba mērķis: teorētiski izzināt un praktiski analizēt 3 – 4 gadus vecu bērnu sociālo adaptāciju, izmantojot kustību rotaļas. Darba uzdevumi: 1.Analizēt teorētiskās nostādnes par sociālo adaptāciju. 2.Sniegt 3 – 4 gadus vecu bērnu sociālās adaptēšanās raksturojumu. 3.Uzskaitīt 3 – 4 gadus vecu bērnu sociālās adaptācijas sekmēšanas kritērijus. 4.Pētīt kustību rotaļu iespējas 3 – 4 gadus vecu bērnu sociālajā adaptācijā. 5.Izzināt kustību rotaļu vadīšanas un organizēšanas principus. 6.Veikt izmēģinājuma darbības 3 – 4 gadus vecu bērnu sociālās adaptācijas sekmēšanai, iesaistot kustību rotaļas. 7.Analizēt iegūtos datus. Darba pirmajā nodaļā: Tiek analizētas teorētiskās nostādnes par sociālās adaptācijas raksturojumu un tās būtību bērniem 3 – 4 gadu vecumā. Otrajā nodaļā: tiek apkopotas kustību rotaļu iespējas, lai sekmētu 3 – 4 gadus vecu bērnu adaptāciju, to organizēšana un nosacījumi. Trešajā nodaļā: tiek veikta izmēģinājuma darbība – bērnu sākotnēja izpēte, kustību rotaļu kopas izveide un aprobācija un atkārtota bērnu izpēte. Darba nobeigumā: Tiek veikti secinājumi un ieteikumi. Bakalaura darba apjoms: Darbs sastāv no 60 lappusēm, 5 tabulām, 28 attēliem, 33 avotiem latviešu, angļu un krievu valodā un 2 pielikumiem. Atslēgas vārdi: sociālā adaptācija, adaptācija, kustību rotaļas, 3 – 4 gadus veci bērni.

The author of the work: Laura Grugule Scientific manager: Dr. paed., doc. Līga Āboltiņa Title of bachelor’s work: “Social adaptation of 3 – 4 years old children including movement games”. Purpose of the works: To theoretically find out and practically analyse the social adaptation of 3-4-year-old children using movement games. Work assignments: 1.Analyse theoretical positions on social adaptation. 2.To provide a description of the social adaptation of 3-4 year old children. 3.To list the criteria for promoting social adaptation of 3-4 year old children. 4.To research the possibilities of movement games in the social adaptation of 3-4-year-old children. 5.To learn the principles of management and organization of movement games. 6.To carry out trial activities for the promotion of social adaptation of 3-4-year-old children, involving movement games. 7.Analyse the obtained data. In the first chapter of the work: The theoretical positions on the characteristics of social adaptation and its essence in children aged 3-4 years are analysed. In the second chapter: Movement play opportunities are collected to promote the adaptation of 3-4 year old children, their organization, and conditions. In the third chapter: a trial operation is carried out - initial research of children, creation, and approbation of a set of movement toys and repeated research of children. At the end of the work: Conclusions and recommendations are made. Scope of bachelor's work: The work consists of 60 pages, 5 tables, 28 images, 33 sources in Latvian, English and Russian and 2 appendices. Key words: social adaptation, adaptation, movement games, 3-4 year old children.
Social adaptation of 3 – 4 years old children including movement games
Keywords: Izglītības zinātnes; sociālā adaptācija; adaptācija; kustību rotaļas; 3-4 gadus veci bērni