Mācīšanās pieeju kvalitātes vērtējums sociālajā un pilsoniskajā mācību jomā vidusskolā - Jurova, Ieva (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba nosaukums ir “Mācīšanās pieeju kvalitātes vērtējums sociālajā un pilsoniskajā mācību jomā vidusskolā”. Maģistra darba mērķis ir, analizējot teorētisko literatūru par izglītības kvalitāti un mācīšanās pieejām, izpētīt, salīdzināt un novērtēt hronoloģiskās, tematiskās un preoblēmorientētās pieejas kvalitāti sociālā un pilsoniskā mācību jomā vidusskolā. Maģistra darbs sastāv no anotācijas latviešu un angļu valodā, glosārija, saīsinājuma apraksta, ievada, teorētiskās un praktiskās daļas, rezultātiem un rekomendācijām, nobeiguma, bibliogrāfijas, pielikumiem. Teorētiskajā daļā tiek analizētas kvalitātes vērtējuma koncepcijas un mācīšanās pieejas: hronoloģiskā mācīšanās pieeja, tematiskā mācīšanās pieeja un problēmorientētā mācīšanās pieeja. Empīriskajā daļā autore veic pētījumu, kas pamatojas fokusgrupas diskusijās, pedagoģiskajā praksē novērojot pedagoģisko darbību un intervējot skolotājus. Pētījumā piedalās 12 skolotāji, kas māca vēsturi un sociālās zinātnes vidusskolā dažādās Kurzemes pilsētās un novados. Maģistra daba apjoms: 73 lpp, 5 attēli, 10 tabulas un 5 pielikumi, izmantota 71 literatūras vienība. Atslēgvārdi: Tematiskā vēstures mācīšanās pieeja, problēmorientēta vēstures mācīšanās pieeja, hronoloģiskā vēstures mācīšanās pieeja, vēstures didaktika.

The title of the Master's thesis is “Quality Assessment of Learning Approaches in the Field of Social and Civic Studies in the Secondary School”. The aim of Master’s thesis is to analyze, compare and assess the quality of chronological, thematic, and problem-based learning approaches in the field of social and civic studies in secondary school. The Master's thesis consists of an annotation in Latvian and English, a glossary, a description of the abbreviation, an introduction, a description of theoretical and empirical part, conclusions, recommendations bibliography, annexes. The theoretical part analyses quality assessment concepts and learning approaches such as the chronological learning approach, the thematic learning approach and the problem-based learning approach. In the empirical part, the author conducts a study based on focus group discussions, observing pedagogical activity in pedagogical practice and interviewing teachers. The study involves 12 teachers teaching history and social sciences at a secondary school, in various cities and counties in Kurzeme region. Thesis volume: 73 pages, 5 pictures, 10 tables , 5 annexes, 71 references. Keywords: Thematic learning, chronological learning approach, problem-based learning approach, history didactics
Quality Assessment of Learning Approaches in the Field of Social and Civic Studies in the Secondary School
Keywords: Izglītības zinātnes; Tematiskā vēstures mācīšanās pieeja; Problēmorientēta vēstures mācīšanās pieeja; Hronoloģiskā vēstures mācīšanās pieeja; Vēstures didaktika