Darba vides riski šuvējām, kas izraisa arodslimības, un preventīvie pasākumi riska novēršanai - Vaišļa, Gunta (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba vides riski šuvējām, kas izraisa arodslimības, un preventīvie pasākumi riska novēršanai. Darba autore: Gunta Vaišļa. Darba zinātniskā vadītāja: asoc. prof., Dr. med. Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 95 lapām, ietver 30 attēlus, 11 tabulas, 13 pielikumus, 47 informatīvos avotus. Maģistra darbs sastāv no četrām daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par darba vides riskiem, ar ko saskaras šuvējas darba vietā, par biežākām arodslimībām šuvējām strādājot ilgstoši profesijā. Otrajā daļā ir aprakstītas izmantotās pētījuma metodes. Trešajā daļā analizēti iegūto datu apkopošanas rezultāti, veikta rezultātu analīze un diskusija. Ceturtajā daļā izstrādāti preventīvie darba aizsardzības pasākumi. Maģistra darbā autore ir izstrādājusi praktiskās rekomendācijas darba devējiem un darbiniekiem. Secināts, ka ergonomiskie darba vides riski ietekmē šuvēju darbspējas, kā rezultātā attīstās arodslimības.

Work-related risk factors for seamstresses which cause occupational diseases and their preventive measures. Author: Gunta Vaišļa. Supervisor: associate profesor, Dr.Med Ženija Roja. There are 95 pages in the master thesis, including 30 figures, 11 tables, 13 annexes and 47 literature references. The master paper includes four parts. In the first part there is gathered and analyzed literature about the working environment risks encountered in the workplace, for more frequent occupational diseases in a long-term occupation. The second part describes the methods of study used. The third paragraph analyses the results of the collection of data obtained, analyses and discussion of results. The fourth paragraph provides for preventive work protection measures. The master's work, the author has developed practical recommendations for employers and employees. Concluded, that the ergonomic risks of the working environment have an impact on the health of the seams, resulting in the development of occupational diseases.
Work-related risk factors for seamstresses which cause occupational diseases and their preventive measures
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; šuvēja; ergonomika; arodslimības; ergonomiskie riski; darba vide