Grāmatvedības kā valsts pārvaldes atbalsta funkcijas centralizācijas izvērtējums tiešās valsts pārvaldes iestādēs Latvijā . - Ielīte, Evija (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā pētīta Vienoto pakalpojumu centra (VPC) izveides nepieciešamības pamatotība, kā arī grāmatvedības kā valsts pārvaldes atbalsta funkcijas centralizācijas un standartizācijas izvērtējums VPC darbībā. Pētījumā analizēta valsts pārvaldes modernizācijas plāns līdz 2027. gadam, kurā definēts viens no rīcības virzieniem - atbalsta funkciju apvienošana un centralizācija. Izmantojot teorētiskās literatūras analīzi, normatīvo aktu izvērtējumu, ekspertu intervijas un anketēšanu, autore iztirzā reformas mērķus, priekšrocības un sniedz priekšlikumus sistēmas pilnveidošanai tiešajās valsts pārvaldes iestādēs. Papildus tiek veikta VPC un Tiesu administrācijas funkciju salīdzinošā analīze, kā arī Baltijas valstu pieredzes izpēte. Darba noslēgumā izstrādāti priekšlikumi reformas pilnveidošanai, lai veicinātu valsts pārvaldes resursu efektīvāku izmantošanu un iekšējo procesu vienkāršošanu. Atslēgvārdi: valsts pārvaldes modernizācija, vienotais pakalpojumu centrs, atbalsta funkciju centralizācija, valsts pārvaldes reforma, grāmatvedības funkcija

The master’s thesis examines the rationale for establishing the Unified Service Centre (USC) as well as evaluating the centralization and standardization of accounting as a support function of public administration within the operations of the USC. The study analyses the Public Administration Modernization Plan until 2027, which defines one of the key directions as the consolidation and centralization of support functions. Through theoretical literature review, analysis of regulatory acts, expert interviews, and a survey, the author explores the goals and advantages of the reform and provides proposals for improving the system within direct state administration institutions. Additionally, the thesis includes a comparative analysis of the functions of the USC and the Court Administration, along with an examination of the experience of the Baltic States. The thesis concludes with recommendations for refining the reform to promote more efficient use of public administration resources and simplification of internal processes. Keywords: public administration modernization, unified service center, support function centralization, public administration reform, accounting function
Assessment of the Centralization of Accounting as a Support Function of Public Administration in Direct State Administration Institutions in Latvia.
Keywords: Vadībzinātne; valsts pārvaldes modernizācija; vienotais pakalpojumu centrs; atbalsta funkciju centralizācija; valsts pārvaldes reforma; grāmatvedības funkcija