Mijamoto Musaši tēla analīze literatūrā - Sokolovs, Jevģenijs (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Mijamoto Musaši tēla analīze literatūrā”. Darbā tiek rakstīts par Mijamoto Musaši vēsturi un viņa atspoguļojumu literatūrā. Pirmā daļa veltīta Mijamoto Musaši dzīves aprakstam, apkopota un izklāstīta informācija par viņa biogrāfiju, cīņām, sasniegumiem, filozofiju un mācībām. Tādā veidā darba autors spēs izprast Mijamoto kā vēsturisku personību, kas palīdzēs tālākai tēla analīzei, lai uzzinātu, cik precīzs ir tēla atainojums mūsdienu literatūras darbos. Otrajā daļā uzmanība pievērsta diviem darbiem, kuros Mijamoto Musaši ir galvenais varonis – Eidži Jošikavas romānu “Musaši” un Takehiko Inoues mangu “Vagabond”. Šajā nodaļā darba autors veicis literatūras darbu sižeta apskatu un izpētījis tajos aprakstītos notikumus, tādā veidā secinot, kāds priekšstats par Mijamoto Musaši veidotos literāro darbu lasītājiem – vai tas ir atbilstošs patiesā samuraja dzīvei, vai tomēr Mijamoto kalpo vien kā tēls izdomātos notikumos. Darba mērķis ir izpētīt, kā Mijamoto Musaši tiek attēlots literatūrā un vai tas atbilst vēsturiski.

The topic of the bachelor's thesis is "Miyamoto Musashi's Character Analysis in Literature". The first part is devoted to the biography of Miyamoto Musashi, summarizing and presenting the information about his biography, struggles, achievements, philosophy and teachings. In this way, the author of the thesis will be able to understand Miyamoto as a historical personality, which will help further analysis of the image to find out, how accurate the representation of the image in contemporary literary works. The second part focuses on two works in which Miyamoto Musashi is the main character - Eiji Yoshikawa's novel “Musashi” and Takehiko Inoue's manga “Vagabond.” In this part, the author reviews the plot of the literary works and studies the events described in them, thus concluding what the readers of the literary works created by Miyamoto Musashi - whether it corresponds to the life of a true samurai, or whether Miyamoto serves only as an image in fictional events. The main objective of the thesis is to explore how Miyamoto Musashi depicts literature and whether he fits historically.
Miyamoto Musashi's Character Analysis in Literature
Keywords: Āzijas studijas; Mijamoto Musaši; Japāna; japāņu literatūra; Eidži Jošikava