Nodokļu politika un uzņēmuma izmaksu optimizācija - Jākobsone, Lilita (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā ir aplūkotas uzņēmuma nodokļu izmaksu optimizācijas iespējas esošās valsts nodokļu politikas ietvaros. Pētījuma pamatā ir tiešo nodokļu ietekme uz mazā biznesa uzņēmājdarbības formu saimniecisko darbību, īpašu uzmanību pievēršot mikrouzņēmuma nodoklim kā uzņēmuma nodokļu optimizācijas instrumentam. Pētījuma mērķis ir izvērtēt nodokļu optimizācijas īstenošanas iespējas mazos uzņēmumos un sniegt priekšlikumus konkrētu nodokļu optimizācijas elementu pielietošanai uzņēmuma saimnieciskās darbības rādītāju uzlabošanai un nodokļu sloga samazināšanai. Darbā tika izmantota ekonomisko pētījumu metode, matemātiskā metode aprēķinu veikšanai, datu ieguves, datu dinamiskās un statistiskās analīzes metode, salīdzināšanas metode, un grafiskā metode. Iegūtie rezultāti atspoguļo saimnieciskās darbības ieguvumu no nodokļu optimizācijas, līdz ar to plānojot uzņēmuma budžetu, viens no būtiskākajiem instrumentiem ir nodokļu plānošana, kuru pielietojot, var samazināt saimnieciskās darbības izmaksas. Lai salīdzinātu ieguvumu vai zaudējumu no mikrouzņēmuma nodokļa maksāšanas, tika izstrādāta salīdzinoša analīze uzņēmumiem ar dažādiem saimnieciskās darbības rādtājiem. Maģistra darbs sastāv no 87 lpp un 2 pielikumiem. Darbā ir izmantotas 16 tabulas un 19 attēli.

Master thesis deals with the company's tax cost optimization opportunities within the frameworks of national tax policy. The research is based on the influence of direct taxes on economic activities of the small business forms, with a special emphasis on micro-enterprise tax as a tax optimization tool in the company. The aim of the research is to evaluate the feasibility of tax optimization in small business and provide specific proposals for the use of certain tax optimization elements for the improvement of company's economic performance results and reduction of the tax burden. There were used such methods like economic research method, mathematical method for calculations, data acquisition method, data dynamic method as well as method of statistical analysis, comparison method and graphical method. The results reflect the economic benefit of tax optimization, by means of which when planning the company's budget, one of the most important tools is tax planning and the application of it can reduce operating costs. To compare the gain or loss from the micro-enterprise tax there was developed a comparative analysis of companies with different indexes of economic activities. Master's thesis consists of 87 pages and 2 appendixes. In total there were used 16 tables and 19 figures.
Tax policy and company's costs optimization
Keywords: Ekonomika