Profesionālā izdegšana bibliotekāriem Latvijas Universitāšu bibliotēkās - Kraukle, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Mūsdienu straujajā dzīves ritmā mainās darba vide. Darbs kļūst intensīvāks, prasa maksimālu uzmanību un koncentrēšanos. Bibliotekāram darbs ir pakļauts stresam. Stresu var kontrolēt, bet stresa neatpazīšanas un tā nenovēršanas gadījumā var veidoties izdegšanas sindroms. Darbinieks, kuram veidojas izdegšanas sindroms, nav spējīgs kvalitatīvi veikt savus darba pienākumus. Darba mērķis ir apzināt Latvijas Universitāšu bibliotēku bibliotekāru profesionālās izdegšanas pakāpi un iezīmes darbinieku vidū saistībā ar viņu vecumu, darba stāžu, ģimenes stāvokli un izglītību. Darba gaitā, izmantojot vienu no izdegšanas sindroma noteikšanas metodēm, tika noteikts, ka Latvijas Universitāšu bibliotekāru vidū visvairāk ir izveidojies personisko sasniegumu redukcijas simptoms.

The working environment is changing in today's fast-paced life rhythm. Work becomes more intense, require maximum attention and concentration. A librarian's job is subjected to stress. Stress can be controlled, but stress does not recognize and does not prevent the case may cause burnout syndrome. Employee to whom the burnout syndrome, not being able to qualitatively carry out their job responsibilities. The goal is to identify the Latvian University Library librarian professional burnout level and features among employees in relation to their age, seniority, marital status and education. As work progresses, using one of the burnout syndrome detection methods, it was determined that the librarians in Universities of Latvia are among the most developed symptom reduction of personal accomplishment.
Professional burnout of librarians in libraries of Universities of Latvia
Keywords: Vadībzinātne