Eksperimentālas iekārtas izveide un testēšana fotodiodes voltampēru raksturlīknes spektrālās atkarības noteikšanai - Kokorevičs, Edvards (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba mērķis ir novērtēt, vai no Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta laboratorijā atsevišķi pieejamām ierīcēm ir iespējams izveidot vienotu automatizētu mērīšanas iekārtu, kas būtu lietojama fotodiožu izejas signāla spektrālās atkarības noteikšanai. Pirmajā nodaļā ir veikta literatūras analīze par pusvadītājiem. Otrajā nodaļā ir secīgi aprakstīta automatizētās mērīšanas iekārtas izveide. Trešajā nodaļā tiek analizēti iegūtie rezultāti, veikta salīdzināšana ar teorētiskajiem datiem. Iegūtie rezultāti parāda, ka no Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta laboratorijā atsevišķi pieejamām ierīcēm ir iespējams izveidot vienotu automatizētu mērīšanas iekārtu fotodiožu izejas signāla spektrālās atkarības noteikšanai, bet, lai sasniegtu optimālu precizitāti, iekārtai ir jāveic uzlabojumi. Noslēgumā sniegts rezultātu analīzes kopsavilkums, izteikti secinājumi un sniegtas rekomendācijas tālākajai iekārtas uzlabošanai.

The aim of the work is to find out whether it is possible to create a unified automated measuring setup from the separately available devices in the Institute of Solid State Physics of the University of Latvia laboratory, which would be used to determine the spectral dependence of the photodiode output signal. The first chapter analyzes the literature on semiconductors. The second chapter sequentially describes the development of an automated measuring setup. In the third chapter the obtained results are analyzed, comparison with theoretical data is performed. The obtained results show that it is possible to create a unified automated measuring setup for the determination of the spectral dependence of the photodiode output signal from the separately available devices in the Institute of Solid State Physics of the University of Latvia laboratory, but in order to achieve optimal accuracy, the setup needs to be improved. In the end, a summary of the analysis of the results is given, conclusions are made and recommendations for further improvement of the measuring setup are given.
Development and testing of an experimental measuring setup for determining the spectral dependence of the current-voltage curve of a photodiode
Keywords: Fizika; pusvadītāji; fotodiode; spektrālā jutība; automatizācija; voltampēru raksturlīkne