Nogulumu īpašību izmaiņas Lielā Svētiņu ezera attīstības laikā - Galgāns, Edgars (Latvijas Universitāte, 2010)
Edgars GALGĀNS, 2010. Nogulumu īpašību izmaiņas Lielā Svētiņu ezera attīstības laikā. Bakalaura darbs dabaszinātņu bakalaura grāda iegūšanai dabaszinātnēs. Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte. Rīga. Bakalaura darba mērķis ir raksturot Lielā Svētiņu ezera nogulumu īpašību izmaiņas ezera attīstības laikā., izmantojot karsēšanas zudumu analīzi, datus par organisko vielu un karbonātu satura izmaiņām, kā arī 14C nogulumu datējumus. Darbā aprakstīti un izklāstīti uzdevumi izvirzītā mērķa sasniegšanai. Darba gaitā autors iepazinās ar pieejamo literatūru, tai skaitā arī ar interneta resursiem par ezeriem, Mazo Svētiņa ezeru, Lubāna līdzenumu, Austrumlatvijas zemieni. Darbā sniegts apraksts par metodēm, kuras izmantotas pētījumā, kā arī rezultāti, kas iegūti Lielā un Mazā Svētiņu ezeru nogulumu lauka un laboratorijas pētījumos. Autors apguva un veica karsēšanas zudumu analīzi 761 paraugam. Darbs apkopots četrās nodaļās, kuru izklāstā iegūstama informācija par to Austrumlatvijas zemieni. Darbā aplūkota informācija par Lielo un Mazo Svētiņu ezeriem. Darbā dots padziļināts Lielā Svētiņu ezera raksturojums. Pētniecisko daļu sastāda bakalaura darbā izmantoto materiālu un metožu apraksts, karsēšanas zudumu analīžu rezultāti, to interpretācija. Darba literāro informāciju papildina kartogrāfiskais materiāls, attēli un autora izveidots pielikums par Lielā un Mazā Svētiņu ezeru dziļuma mērījumiem ar eholoti dati, kā arī divu zondējumu fotogrāfijas. Bakalaura darbs satur 53 lappuses, 23 attēlus, 1 tabulu un 2 pielikumus. Atslēgas vārdi: Lielais Svētiņu ezers, Lubāna līdzenums, karsēšanas zudumu analīze

Edgars GALGANS, 2010. Changes of Sediment Properties During the Development of Lielais Svetinu Lake. Bachelor’s Theses for Graduation of Natural Sciences Bachelor’s degree in Geography. University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Science. Riga. Edgars GALGĀNS, 2010. The aim of Bachelor thesis is to characterise changes of the sediment properties during the development of Lielais Svētiņu Lake by applying LOI analysis, data of content of carbonates and organic matter, as well as, data of sediment 14C dating. Tasks to achieve the aim are described. Author studied publications, information from the internet on lakes, Lielais un Mazais Svētiņu Lakes, Lubans Plain and Austrumlatvia Lowland. Descriptions of the methods used for investigation have been given, as well as results from Lielais Svētiņu Lake sediment field and laboratory investigations. Author acquired and performed LOI analyses for 761 sample. Thesis contains four chapters, which include information on Austrumlatvia Lowland, Lubans Plain and detailed information and characteristics on Lielais Svētiņu Lake. Scientific part of the thesis includes description of the obtained materials and data and their interpretation. The text of thesis is supplemented by maps, figures and appendix of raw data prepared by author of depth measurements in the Lielais Svētiņu and Mazais Svētiņu Lakes, as well as photos of sounding. Bachelor thesis contains 53 pages, 23 figures, 1 table and 2 appendixes. Key words: Lubāns plain, Lielais and Mazais Svētiņu lakes, Loss on ignition (LOI) analysis
Changes of sediment properties during the development of Lielais Svētiņu Lake
Keywords: Ģeogrāfija