HHV-6 INFEKCIJA UN IEKAISUMA CITOKĪNU IESAISTE AUTOIMŪNĀ TIREOIDĪTA ATTĪSTĪBĀ - Strojeva, Samanta (Latvijas Universitāte, 2020)
Šī darba ietvaros tika pētīta HHV-6, RANTES hemokīna un IL-6, INF-γ, TNF-α iekaisuma citokīnu iesaistes loma autoimūnā tireoidīta attīstībā. Pētījumā iesaistīti 63 pacienti ar AIT, kuriem tika veikta tireoīdektomija (Thyreoidectomia totalis) un 27 asins donori kā kontroles grupa. HHV-6 genoma sekvence tika detektēta 58 (92%) AIT pacientu audu paraugos, 10 (16%) asins paraugos un 3 (11%) kontroles grupas asins paraugos. Aktīva infekcija tika noteikta 25/58 (43%) AIT pacientu vairogdziedzeru audu paraugos. RANTES hemokīna un iekaisuma citokīnu līmeņa noteikšanai tika izmantota Luminex tehnoloģija, kas ir balstīta uz imūnfermentatīvo metodi. AIT pacientu asins paraugos tika detektēts augsts iekaisuma citokīnu līmenis. RANTES hemokīna līmenis asins donoriem (mediāna 1346 [IQR 645 – 2503] pg/ml) bija ievērojami paaugstināts nekā AIT pacientiem (mediāna 418,2 [IQR 113,1 – 803,1] pg/ml). Darba saturu veido 7 nodaļas ar apakšnodaļām. Kopumā darba izstrādāšanai izmantoti 42 literatūras avoti, 12 attēli. Darba apjoms sastāv no 48 lapaspusēm. Bakalaura darbs izstrādāts Rīgas Stradiņu universitātes mikrobioloģijas un virusoloģijas institūtā.

The aim of this study was to evaluate the potential role of HHV-6 (human herpesvirus 6), RANTES chemokine and IL-6, INF-γ, TNF-α proinflammatory cytokines involvement in AIT development. This study included 63 AIT patients and 27 blood donors as control. HHV-6 genome sequence was detected in 58 (92%) AIT patients’ thyroid gland tissue, 10 (16%) blood samples and 3 (11%) in control groups’ blood samples. Active infection was detected in 25/58 (43%) AIT patients’ thyroid gland tissue. Immunfermentative method based on Luminex technology was used for RANTES chemokine and proinflammatory cytokines detection. Cytokines level in AIT patients’ blood samples was higher compared to blood donors. AIT patients’ RANTES level was lower (median 418,2 [IQR 113,1 – 803,1] pg/ml) compared to control group (median 1346 [IQR 645 – 2503] pg/ml). This study contains 7 chapter with subdivisions. The totals amount of 42 references, 12 figures were used in this thesis which has 47 pages. This work was done in Rigas Stradins University Institute of Microbiology and Virology.
INVOLVEMENT OF HHV-6 INFECTION AND PROINFLAMMATORY CYTOKINES IN AUTOIMMUNE THYROIDITIS DEVELOPMENT
Keywords: Bioloģija; HHV-6; Autoimūnais tireoidīts; RANTES; Citokīni