Latviešu valodas telpiskas nozīmes prievārdu semantika un leksikalizācijas kognitīvie aspekti - Apse, Linda (Latvijas Universitāte, 2011)
Anotācija Pētījums par latviešu telpiskas nozīmes semantisko ststēmu izmanto kognitīvu modeli, kurš paredza, ka prievārdu leksikalizāciju nosaka trīs līmeņi: references rāmis, meklēšanas domēns un funkcionālās zināšanas. Latviešu telpiskas nozīmes prievārdu semantiska analīze parāda, ka, apstiprinot A.Herskovicas (1996) pieņēmumu par prepozīciju pamatsemantiku, arī latviešu valodas prievārdiem var izšķirt pamatnozīmi, no kuras atvasināmas visas pārējās. i.e. veidojas prievārdu polisēmija. No pētījuma izriet, ka prepozīciju leksikalizācijā meklēšanas domēns ir svarīgs nozīmi piešķirošs kognitīvs aspekts, kura funkcija ir tieši saistīta ar references noteikšanu un zināšanām par reālās pasaules pragmatiskajiem nosacījumiem. Uztvere, kā multimodāls kognitīvs fenomens, informāciju pārnes shematiskā veidolā, kas savukārt ir balstīts uz restrikcijām, kas veido formātu, kādā valodas struktūra iekodē jēdzienu nozīmes. Atslēgvārdi: references rāmis, meklēšanas domēns, fukcionālās zināšanas, telpiskas nozīmes prievārdi, vietas un virziena semantiskie pamatelementi

Abstract The present research on the semantic system of Latvian spatial prepositions employs a cognitive model which presupposes interaction among three levels: reference frame, search domain and functional knowledge. The semantic analysis of latvian prepositions demonstrates that consisten with Herskovitz (1996) claim regarding core meanings of prepositions, Latvian prepositions also testify there can be distinguished one core meaning from which derive all extended meanings forming a polysemantic semantic network. The study shows that in lexicalization of spatial meanings search domain has a crucial cognitive aspect the function of which is directly linked to reference determination and the pragamatic aspects arising from the real world environment. Perception, as multi-modal cognitive phenomenon, transforms perceived information into shematic maps which is then based on constrains determines the format in which language encodes spatial meanings. Key words: reference frame, search domain, functional knowledge, spatial prepositions, place and path geometric invariants
Semantics of Latvian spatial prepositions and cognitive aspects of their lexicalization
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Valodniecība; Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas