Dzīves kvalitātes pašnovērtējums un apmierinātība ar romantiskajām attiecībām pieaugušajiem ar autiskā spektra traucējumiem. - Liepkalne, Santa (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības starp autiskā spektra traucējumu pazīmēm un apmierinātību ar dzīvi un romantiskajām attiecībām, vai pastāv atšķirības apmierinātības ar dzīvi un attiecībām rādītājos pieaugušajiem ar un bez autiskā spektra pazīmēm, vai šo pazīmju izteiktība ir saistīta ar iegūto izglītību un ienākumu līmeni, kā arī noteikt, vai autiskā spektra pazīmes prognozē zemāku apmierinātības ar dzīvi rādītāju. Pētījumā piedalījās 112 pieaugušie vecumā no 18 līdz 62 gadiem. Pētījumā izmantotās metodes: Autisma spektra aptauja pieaugušajiem, Dzīves kvalitātes novērtēšanas aptauja, kopējā versija III un Laulāto attiecību apmierinātības rādītāja aptauja. Pētījuma rezultāti apstiprina, ka pastāv statistiski nozīmīga negatīva korelācija starp autiskā spektra traucējumiem un apmierinātību ar dzīvi un attiecībām, kā arī starp autiskā spektra traucējumu pazīmēm un iegūto izglītību un ienākumiem. Pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības grupās pieaugušajiem ar un bez autiskā spektra traucējumu pazīmēm dzīves kvalitātes novērtējuma un apmierinātības ar romantiskajām attiecībām rādītājos. Autiskā spektra traucējumi kopā ar apmierinātību ar attiecībām un ienākumu līmeni izskaidro 43% no rezultātu variācijas apmierinātības ar dzīvi rādītājam.

The aim of the study was to explore correlation between autism spectrum disorder and satisfaction with life and romantic relationship, to find out if there were significant differences between groups with autism spectrum disorder traits compared to groups without autism spectrum disorder traits in regards to satisfaction with life and romantic relationship, to see if autism spectrum disorder traits correlates with education and income as well as to explore whether autism spectrum disorder predicts lower satisfaction with life. A total of 112 participants aged between 18 and 62 took part in the research. Following methods were used in the research: The Adult Autism spectrum quotient (ASQ), Quality of life index (QOLI) generic version III and Index of marital satisfaction. Results of the study confirm the statistically significant correlation between autism spectrum disorder and satisfaction with life and romantic relationship, as well as between autism spectrum disorder traits and education and income. There are statistically significant differences between the group with autism spectrum disorder traits and the group without autism spectrum disorder traits in regards to satisfaction with life and romantic relationship. Finally, autism spectrum disorder along with satisfaction with romantic relationship and income explains 43% of variance of satisfaction with life indicator.
Self-reported quality of life assessment and romantic relationship satisfaction among adults with autism spectrum disorder.
Keywords: Psiholoģija; autiskā spektra traucējumi; apmierinātība ar dzīvi; apmierinātība ar romantiskajām attiecībām; autiskā spektra traucējumi pieaugušajiem