Magnētiskās rezonanses izmeklējumu ietekmējošie faktori neiroradioloģijā - Saule, Dace (Latvijas Universitāte, 2012)
Veicot magnetiskas rezonanses (MR) izmeklejumu, bieži nakas saskarties ar dažadiem faktoriem, kas trauce iegut kvalitativus attelus. Viens no biežakajiem faktoriem, kas boja izmeklejuma kvalitati ir artefakti. Artefaktiem var but dažadi celoi. Zinot artefakta izcelsmi to var novest vai mazinat, kas butiski uzlabo attela izširtspeju. Darba meris ir izpetit biežakos artefaktus, kas ietekme MR izmeklejuma kvalitati neiroradioloija. Tika izvirziti cetri uzdevumi. Noteikt biežak sastopamos artefaktus , kas ietekme MR izmeklejuma kvalitati un izvertet iespejas tos noverst. Izvertejot 100 izmeklejumus 74 tika konstateti artefakti. Biežakie artefaktu veidi ir kustibu un metala izraisiti artefakti. Atslegvardi: magnetiska rezonanse, artefakti, attelu ietekmejošie faktori, attelu kvalitate.

While carrying out the investigation in magnetic resonance you often have to face a different factors that interferes with obtaining of qualitative images. One of the most common factors that damage the quality of an investigation is artefacts. There could be various causes for artefacts. Knowing the origin of the artefact it is possible to reduce or remove it, that significantly improves image resolution. The aim of the work is to explore the most common artefacts that affect the quality of an MR investigation in neuroradiology. There were four tasks highlighted. Determine the two most common artefacts who affect the quality of an MR investigation and to evaluate the options in eliminating them. While evaluating 100 investigations, artefacts were found in 74 of them. The most common forms of artefacts are caused by movement and metal.
Factors affecting image quality of Magnetic Resonance Imaging in neuroradiology
Keywords: Medicīna